Онлайн навчання українською Українська література ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА – біографія, короткі відомості

ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА – біографія, короткі відомості

Григорій Сковорода, український письменник і філософ, народився З грудня 1722 року в с. Чорнухи на Полтавщині в сім’ї малоземельного козака. Виявивши змалку хист до навчання, вступив до Києво-Могиляпської академії, де навчався з перервами (1738-1741; 1744-1750). За високий талант співака й музиканта його запрошено до Петербурга, де юнак був співаком царської придворної капели (1741-1744). Проте вигоди придворної служби не спокусили його – Сковорода повертається на шкільну лаву.

Кілька років (1750-1753) Г. Сковорода провів у закордонних подорожах у складі державної місії. Подорож сприяла розвитку поглядів філософа, набуттю досвіду, знайомству з культурою, побутом, історією, освітою європейських країн.

Повернувшись в Україну, Г. Сковорода у 1753 р. стає викладачем духовної семінарії в Переяславі, де викладав курс поетики (піїтики), який розробив сам. Через конфлікт з начальством змушений покинути роботу. На заборону керівництва викладати по-своєму учитель відповів латиною: «Alia res skriptrum, alia plectrum», тобто «Одна справа пастирський жезл, інша – пастуша сопілка».

Залишившись без роботи. Сковорода погоджується на посаду домашнього вчителя у сім’ї поміщика Степана Томари на Полтавщині в с. Ковраї, де з перервами перебуває 5 років (1753-1754: 1755-1758). Саме тут з’явились перші поезії.

Проте викладацька діяльність приваблює Г. Сковороду, і в 1759-1768 р. він працює у Харківському колегіумі, де поряд із педагогічною діяльністю продовжує літературну творчість: пише поезії та байки.

I, знову ж таки, залишає викладання через конфлікт із начальством. Саме з 1768 року він починає життя мандрівного філософа й письменника: подорожує по Україні, укладає збірки «Сад божественних пісень», «Басні Харківські», пише філософські твори.

9 листопада 1794 p., перебуваючи в с. Іванівні на Харківщині (нині с. Сковородинівка), Г. Сковорода помирає. За легендою, він передбачав день своєї смерті й сам склав епітафію (нагробний напис) для своєї могили: «Світ ловив мене, але не піймав».

Презентація про Григорія Сковороду

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

ІВАН ФРАНКО – біографія, короткі відомостіІВАН ФРАНКО – біографія, короткі відомості

Його називають Каменярем, що силою духу і думки проклав для рідного народу шлях через кам’яні мури неволі, невігластва й духовної убогості до вивільнення національної самосвідомості, до ствердження ідеї державності українського

АкмеїзмАкмеїзм

Акмеїзм – це нереалістичний напрямок, в якому велика увага приділяється психологічному аналізу, а також чимале значення надається естетичній досконалості, красі життя людини. Загальна особливість – звернення до екзотичних тем і

ПАНТЕЛЕЙМОН КУЛІШ – біографія, короткі відомостіПАНТЕЛЕЙМОН КУЛІШ – біографія, короткі відомості

Постать Пантелеймона Куліша в історії української культури займає одне з почесних місць; фольклорист, етнограф, мовознавець, історіограф, письменник, публіцист, перекладач, видавець, громадський діяч – таким є неповний перелік напрямів діяльності «палкого