ТИПОГРАФІЯ | ПОЛІГРАФІЯ

Дуже часто буває, що люди не розрізняють значення слова типографія (друкарня) й такого слова, як поліграфія. Для них ці визначення однакові. Ці поняття мають відношення до області друку й пов’язаної з ним продукції, але обидва цих слова мають різне унікальне тлумачення.

Люди мають на увазі під поняттями поліграфія та типографія роздрук різноманітної продукції, такої як книги, журнали, газети, флаєра, карти, зошити, блокноти, постери, плакати і так далі. Для того, що б розібратися яка різниця між цими словами потрібно надати їх визначення, тоді плутанина пройде сама по собі.

З давньогрецької мови ми знаємо, що слово поліграфія перекладається як «писати багато» ( «poli» – багато, «grapho» – писати). У широкому значенні, поліграфія – це технічна область, яка надає різноманітні прийоми, методи і способи. За допомогою поліграфії з’являється можливість зробити велику кількість копій малюнків і текстів. Тобто, хороша поліграфічна продукція потрібна для того, що б робити копії і розмножувати друковані вироби. Якщо простіше, то за допомогою поліграфії розмножується друкована продукція, така як журнали, газети, книги і так далі.

А типографія в перекладі з древнього іноземного умовно означає «друк написаного». «Tipo» перекладається, як друк, а «grapho» – пишу. Але це поняття в наш час включає набагато більше. Друкарню можна назвати своєрідним підприємством. На ньому роблять обробку до друку, збирають макети, готують продукцію до друку та редагують інформацію, яка буде розмножена. На друкарні робиться і сам друк його попередня і наступна обробка. Наприклад, порізка, поклейка та зшивання книг, брошур, і журналів. До продукції типографії (друкарні) відносяться журнали, плакати, листівки тощо, які виробляються від початку і до повної готовності вироби.

З цього, можна зробити висновок, що поліграфія – це технічна область, за допомогою якої робляться копії та розмножується друкована продукція. А типографія – це підприємство з виготовлення друкованої продукції.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як роблять борошно?Як роблять борошно?

Технологічний процес виробництва борошна з пшениці починається з попередньої перевірки зерна до його прийому на переробне підприємство. Для цього беруть невеликий зразок матеріалу, подрібнюють в лабораторії і перевірять на кілька