Як роблять борошно?

Технологічний процес виробництва борошна з пшениці починається з попередньої перевірки зерна до його прийому на переробне підприємство. Для цього беруть невеликий зразок матеріалу, подрібнюють в лабораторії і перевірять на кілька показників, серед яких вологість, зольність, кількість сирої клейковини, наявність органічних, засмічених або шкідливих домішок, шкідників тощо. На сучасному лабораторному обладнання даний етап займає кілька хвилин. Якщо зерно відповідає прийнятим нормам, машину з ним мелькомбінат відправляє на розвантаження.

На прийомі пшениці вантажівка піднімають під нахилом і зерно розподіляється підземним конвеєром. Якщо в лабораторії була виявлена  занадто висока вологість, пшеницю відправляють на сушку, в іншому випадку – на переробку в елеватор. Спочатку продукт проходить зерноочисне відділення. Ця складна система в автоматичному режимі спочатку просіює зерна від органічного сміття на кшталт соломи і каменів. Потім зерно проходить трієрну фільтрацію, що дозволяє відокремити справжні пшеничні зерна від овсюки. Далі відбувається зволоження зерна в три етапи до 16,5%, після якого матеріал стає готовим до перемелюванню.

Спочатку зерна проходять драну млин – верстати перемелюють зерна до борошнистої стану і відправляють перероблений матеріал на ситовієчну машину. У них від меленої субстанції відокремлюються найлегші частки, які відправляються на розмельні системи. В процесі циклічної обробки сировина потрапляє в вальцьові верстати шліфувальні систем і на кожному етапі від нього відсіваються найдрібніші фракції, а не просіяне частина знову йде в драні або розмельні системи. Борошно вищого сорту, що складається тільки з серцевини зерна, буде складена з найдрібніших фракцій, першого сорту – з більших, отриманих з тіла зернівки, а другого сорту – з матеріалу, близького до зернової оболонці.

Після розподілу по сортам борошно відправляють на триденну відлежування, в процесі якої продукт «відпочиває» і остигає до температури навколишнього середовища. В цей час сортність і якість борошна перевіряють у лабораторії. Якщо перевірка на клейкість і інші показники дає позитивний результат, продукт відправляють на автоматизовану фасовку по мішках місткістю від 1 до 50 кілограмів.

З ЯКОЮ ПШЕНИЦІ РОБЛЯТЬ БОРОШНО ВИЩОГО ҐАТУНКУ

Як видно з описаного процесу, борошно вищого ґатунку робиться з тієї ж зернової сировини, що і інші сорти. Різниця полягає лише в тому, що в вищий сорт відсівають частинки, вимолотила з центральної частини зерна – ендосперму. Тому в такому борошні найбільше клейковини і крохмалю, але найменше мінеральних включень (мінімальна зольність). Це ж є причиною її білосніжного кольору.

Оптовими поставками зерна і насіння по всій Україні займається компанія napasov.net.

ЯК В ДОМАШНІХ УМОВАХ МОЛОТИ ПШЕНИЦЮ

Самостійна молотьба пшениці в борошно може бути проведена з цікавості, для отримання нового досвіду, однак частіше цим займаються для отримання корисного харчового продукту. У цільнозерновій несортованій борошні зберігаються всі корисні речовини, наявні в зернах, тому її часто роблять своїми руками прихильники здорового харчування.

Перед тим як обмолотити пшеницю в домашніх умовах, потрібно підготувати зерна. Якщо використовується покупніша шліфована і просушенна сировина, то можна приступати до помелу відразу. При роботі з повністю «чистим» продуктом зерна спочатку потрібно буде перебрати, відокремивши гнилі і темні, а потім кілька разів промити під холодною проточною водою, не замочуючи. Після цього матеріал потрібно рівномірно викласти на чистий папір (НЕ надрукований) або тканину і залишити для просушування в добре провітрюваному приміщенні.

Після цього, також як роблять борошно з пшениці на млинкомбінатах, слід розмолоти зерна обраним способом. Отримати таким чином продукт, що відповідає тій чи іншій сортності, не вийде. Сорт визначається вмістом клейковини і певним розміром гранул. Обидва ці показника не піддаються вимірюванню в домашніх умовах.

Після помелу борошно також необхідно просушити, щоб знизити ймовірність зараження мікроорганізмами або шкідниками, а також продовжити термін зберігання. Для цього продукт треба викласти на білу чистий папір в добре провітрюваному приміщенні на 2-3 дні, періодично перемішуючи. Готова борошно самостійного виробництва найкраще зберігається в закритих паперових або матерчатих пакетах, вміщених в сухе, темне і прохолодне місце (підходить верхня полиця холодильника). Безпосередньо перед використанням продукт бажано просівати.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post