Онлайн навчання українською Українська література ІВАН БАГРЯНИЙ – біографія, короткі відомості

ІВАН БАГРЯНИЙ – біографія, короткі відомості

Ми є. Були. І будем ми!

Й вітчизна наша з нами.

Іван Багряний (Лозов’ягін) народився 1906 року в містечку Охтирка на Полтавщині (тепер Сумська обл.) у сім’ї муляра. І, хоча навчання у. школі провадилось російською мовою, його перші вірші, написані у восьмирічному віці, були українською, за що його прозивали «мазепинцем». «…під впливом байок Глібова і “Катерипи” Шевченка, які я дістав нелегально, я почав писати вірші восьмирічним хлоп’ям», – згадував І. Багряний.

У перші пореволюційні роки письменник у пошуках свого життєвого і творчого шляху: комсомольська діяльність, участь в організації селянських письменників «Плуг», учителювання:.. Переїхавши до Харкова, письменник знайомиться. з Г. Косинкою, Є. Плужником, В. Підмогильний та іншими діячами літературного угрупування МАРС («Майстерня Революційного слова»), до якого приєднується й Іван Багряний. Пише ряд творів; серед яких роман у віршах «Скелька», який було конфісковано, а самого автора у 1932 р. заарештовано «за контрреволюційну і націоналістичну діяльність»; уже почалась доба розстріляного відродження… Арешт І. Багряного, заслання, втеча і переховування в Зеленому Клину в сибірській тайзі (ці події стали основою роману І. Багряного «Тигролови»), Повернення в Охтирку – і новий арешт.

Друга світова війна. Участь у народному ополченні. І. Лозов’ягін стає редактором охтирської газети. Уникнувши фашистського розстрілу, тікає до Львова, пaлaгoджyє зв’язки з УПА.

Під кінець війни потрапляє до Німеччини, де помер у містечку Новий Ульм.

Митецька спадщина І. Багряного – досить значна, найбільш відомими з його творів є:

  • поетична збірка «До меж заказних» (1927)
  • поема «Монголія» (1927)
  • поема «Ave, Марія» (1928)
  • віршований роман «Скелька» (1929)
  • «Звіролови» (1944)
  • «Тигролови» (1946)
  • збірка поезій «Золотий бумеранг» (1946)
  • п’єса «Морітурі» (1947)
  • роман «Сад Гетсиманський» (1950)
  • «Огненне коло» (1953)
  • «Маруся Богуславка» – перша книга роману «Буйний вітер» (1957)
  • «Людина, що біжить над прірвою»

Посмертно Іван Багряний нагороджений Шевченківського премією.

Презентація про Івана Багряного

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

АкровіршАкровірш

Акровірш – вірш, написаний так, що початкові букви рядків, прочитані згори вниз, утворюють слово або словосполучення, найчастіше – це ім’я автора чи адресата; віршована загадка.

ІВАН ФРАНКО – біографія, короткі відомостіІВАН ФРАНКО – біографія, короткі відомості

Його називають Каменярем, що силою духу і думки проклав для рідного народу шлях через кам’яні мури неволі, невігластва й духовної убогості до вивільнення національної самосвідомості, до ствердження ідеї державності українського

АВТОБІОГРАФІЯАВТОБІОГРАФІЯ

Автобіографія – опис автором свого особистого життя; художній життєпис. Якщо автор у художньому творі використовує події особистого життя як вихідний матеріал, такий твір називається автобіографічним.