Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні 10 способів підвищити продуктивність навчання

10 способів підвищити продуктивність навчання

Зараз потрібно весь час оновлювати свої знання, адже світ змінюється так швидко. У такій ситуації важливо навчитися вчитися: запам’ятовувати інформацію швидко і надовго і витрачати на це якомога менше зусиль. Тут зібрано 10 порад, як підвищити продуктивність навчання.

Концентруйтеся

Наш мозок насправді добре вміє розрізняти важливе і неважливе. Якщо інформація, що надійшла, не отримала належної частки уваги або не викликала сильний емоційний відгук, вона відправляється на полицю «не дуже потрібне» і швидко забувається. Щоб цього не сталося, варто максимально концентруватися на значущих знаннях. Вдумливо читайте корисну книгу, зосередьтеся на тому, що говорить лектор, який веде профільний предмет, вимкніть смартфон, не відволікайтеся. В такому випадку ви з більшою ймовірністю зможете запам’ятати, про що йшла мова.

Пишіть конспекти

Ви можете кинути всі сили на те, щоб не забути потрібну інформацію, і все одно частина неминуче вислизне, причому відразу. Чим більше пройде часу, тим менше ви будете пам’ятати, і в кінцевому підсумку в голові залишаться тільки найяскравіші і важливі моменти. Але якщо ви робите конспекти, то завжди зможете звернутися до них і швидко освіжити знання. До того ж, коли ви записуєте, то як би вдруге отримуєте ту ж саму інформацію і завдяки цьому запам’ятовуєте ще краще.

Деякі викладачі у вузах прямо вимагають вести записи, але така техніка відмінно працює для будь-якого типу інформації. Ви можете конспектувати книги, підручники, вебінари тощо. Тоді навіть через якийсь час не доведеться їх перечитувати або переглядати в пошуках окремого пункту.

Скажіть «ні» багатозадачності

Людей завжди привертав образ Юлія Цезаря, здатного одночасно займатися безліччю справ, та й в кожному другому резюме багатозадачність виділяється як перевага. Незважаючи на це, часто ефективність такої роботи не більше ніж міф.

Якщо ви намагаєтеся перемикатися між підготовкою до іспиту, читанням книги, чатом з одним і переглядом відео, ви більше часу і сил витратите на зміну видів діяльності, ніж на саму навчання або відпочинок. Насправді набагато краще концентруватися на одній справі за раз, закінчувати її і тільки потім переходити до іншого. Тільки так ви зможете вникнути в суть завдання і добре її виконати.

Більш того, якщо перестати хапатися за все відразу, зникне відчуття вічного поспіху і нестачі часу. Швидше за все виявиться, що ви цілком можете робити необхідну роботу, просуваючись до мети поступово.

Складіть план

Більшість школярів і студентів починає вчитися лише безпосередньо перед іспитами або контрольними. Іноді це вимушена необхідність, але про ефективність занять в такому випадку говорити не доводиться. Якщо ви хочете дійсно запам’ятати потрібну інформацію, варто скласти графік навчання з певною кількістю годин і дедлайнами. Коли закінчити справу потрібно до конкретного терміну, це дозволяє ретельніше вивчити предмет і краще запам’ятати все необхідне. Якщо ж ви вчитеся для себе, план допоможе почати працювати серйозно і дасть додаткову мотивацію.

Робіть перерви

Для продуктивної навчання необхідно давати собі відпочити. Буває, що часу на те, щоб вивчити великий обсяг інформації, зовсім немає, – але навіть в цьому випадку невеликі паузи, що дозволяють мозку на деякий час переключитися, виявляться кориснішими, ніж безперервне зубріння. В іншому випадку ви швидко втомитеся та, скільки б сил не витрачали, не зможете запам’ятати навіть найпростіше.

Проявляйте активність

Під час навчання не обмежуйтеся прослуховуванням лекцій і виконанням домашніх завдань. Якщо у вас виникають питання, не соромтеся їх задавати, висловлюйте свою точку зору, беріть участь в дискусіях. Це, з одного боку, допоможе краще засвоїти матеріал, з іншого – дасть можливість більше дізнатися про предмет. Хороші викладачі люблять, коли студенти цікавляться предметом, і, швидше за все, ваша активність надихне їх докладніше зупинитися на цікавих вам питаннях, вийшовши за рамки курсу і стандартної інформації з підручників.

Створіть умови для навчання

Можна підготуватися до іспитів на кухні, а диплом написати, сидячи на балконі, і багато хто бачить в такому підході деяку романтику і жертовність. Але в дійсності хороше робоче простір може в рази підвищити продуктивність навчання. Постарайтеся створити собі місце, призначене виключно для занять. Воно повинно бути максимально зручним, всі необхідні матеріали варто тримати під рукою, а все зайве і відволікає, навпаки, – прибрати. Спробуйте домовитися з близькими чи сусідами, щоб вони вас не відволікали, поки ви працюєте, або використовуйте беруші або щільні навушники з фоновою музикою. Регулярні заняття на одному і тому ж місці поступово створять стійкі асоціації з навчанням, і незабаром ви вже будете автоматично налаштовуватися на робочий лад.

Визначте найкращий канал отримання інформації

Існує кілька способів отримання інформації, і різним людям підходять різні канали. Хтось краще запам’ятовує, слухаючи лектора, хтось – читаючи тексти по темі. І нехай зазвичай ми не вибираємо спосіб отримання знань, варто знати про свої особливості. Наприклад, якщо вам легше сприймати інформацію візуально, ви можете записувати лекцію, тим самим переводячи її в текстовий формат. Якщо ви краще сприймаєте на слух, обговоріть прочитану статтю з друзями або знайдіть аудіо версію книги.

Позбавтеся від зайвого

Намагайтеся відключати інтернет під час навчання, а смартфон переводити в беззвучний режим. Навіть дрібні відволікаючі фактори здатні збити настрій і вивести вас з режиму продуктивної роботи. Не кажучи вже про те, що часто «п’ять хвилин» на Facebook обертаються вартовими дискусіями.

При напруженій підготовці, наприклад, під час сесії корисно перейти в «режим економії енергії». Ваш розум і так посилено працює, і зайва інформація може тільки засмітити його. Спробуйте «зникнути» на час з соціальних мереж або хоча б перестаньте читати стрічку новин, а на повідомлення відповідайте в строго відведений час. Перестаньте слухати новини і дивитися телевізор. Така «інформаційна гігієна» дозволить вам звільнити пам’ять для більш важливих даних.

Практикуйтеся

Щоб отримані знання назавжди залишилися з вами, недостатньо один раз добре все вивчити. Інформація, яку ми не використовуємо, з плином часу йде з активної пам’яті в пасивну, звідки її вже не так просто дістати. Тому, якщо ви не хочете втратити хватку, не тільки запам’ятовуйте, а й використовуйте нові знання на практиці. Навіть якщо вони суто теоретичні, можна вести дискусії з колегами і однокурсниками, переглядати конспекти, читати або навіть писати статті по вашій темі тощо.

Раніше навчання для людини закінчувалася разом з випуском з вузу. Зараз же необхідно постійно отримувати нові знання. Однак, якщо докласти до цього трохи зусиль, навчання з важкого завдання можна перетворити в приємний і по-справжньому корисний досвід.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як правильно та грамотно перекладати англійські текстиЯк правильно та грамотно перекладати англійські тексти

Питання правильності перекладу хвилює як початківців учнів, так і досвідчених людей, які вивчили мову. Деякі викладачі англійської схиляються до думки, що вивчення мови без translation може бути набагато ефективнішим.

Плюси і мінуси освіти за кордономПлюси і мінуси освіти за кордоном

Хороша освіта – важливий, часто навіть вирішальний етап майбутнього життя для більшості молодих людей, які мріють про запаморочливу кар’єру, хороший заробіток, професійну та особистісну реалізацію.