Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні 10 простих і ефективних способів економії електроенергії

10 простих і ефективних способів економії електроенергії

1. Використовуйте енергозберігаючі освітлювальні прилади

Елементарним способом економити світло є заміна звичайних ламп розжарювання на енергозберігаючі. Останнім часом, крім більш поширених люмінесцентних зі зниженим вмістом ртуті, на ринку з’являються нові світлодіодні. Вони мають деякі переваги – вище механічна міцність через відсутність тендітної скляної колби і вольфрамових ниток, довговічність і незалежність від частих перемикань. Єдиний недолік світлодіодних ламп – це висока ціна, проте з часом вони істотно дешевшають.

2. Виходячи з кімнати, гасіть світло

Також один з найпростіших методів для економії електроенергію, яким ми чомусь нехтуємо. Якщо у вас не дуже хороша пам’ять, то напишіть записку з нагадуванням і закріпіть її на видному місці біля виходу. Згодом це виробить у вас стійку звичку.

3. Дотримуйтесь інструкції, що додається до побутової техніки і стежте за її станом

Наприклад, періодично очищайте електричний чайник від накипу: тверді шари солей на внутрішніх стінках пристрою створюють велике термічний опір, яке в рази знижує ефективність роботи нагрівального елементу і відповідно збільшує його енергоспоживання.

Також, якщо поставити холодильник поруч з джерелом тепла, витрата електроенергії може зрости в кілька разів, оскільки пристрою доведеться працювати у форсованому режимі для підтримки заданої температури. Морозильник на заскленому балконі принесе більше користі, ніж на теплій кухні, де досить одного холодильника, який, в свою чергу, потрібно своєчасно розморожувати і витирати пил з теплообмінника на задній стінці.

4. Зробіть в будинку косметичний ремонт

«Простенький» косметичний ремонт так само посприяє економії електроенергії. Нескладні маніпуляції, такі як поклейка світлих шпалер і фарбування стель в світлі тони дозволять вашому приміщенню відображати до вісімдесяти відсотків сонячних променів. Чим темніше матеріал, тим менше він відображає світло, а значить для освітлення кімнат з темним інтер’єром потрібно більше електрики. Крім того, максимально використовуйте природне освітлення.

5. Протирайте лампочки від пилу

Один з дієвих варіантів, як економити електрику в квартирі, включає в себе нескладну процедуру очищення лампочок. Мало хто всерйоз сприймає цю рекомендацію, оскільки набагато простіше поміняти потьмянілу джерело світла на більш потужною. І дарма – так як потрібно мати на увазі, що пил може «поглинати» до 20% світла від лампи. Крім того, не варто забувати і про чистку плафонів люстр і світильників.

6. Використовуйте тепловідбивачі (теплові дзеркала)

Досить велика кількість електроенергії беруть обігрівальні прилади, які використовуються в холодну пору року. Знизити марні втрати тепла і енергії допоможуть, наприклад, теплоотражающие екрани для батарей з спіненого поліетилену (екологічно чистої поліетиленової піни, дубльованої лавсанової або поліпропіленової металізованої плівкою). Це допоможе підвищити температуру в приміщенні на кілька градусів, а зайве тепло не буде віддаватися стін і через них на вулицю.

7. Використовуйте двозонний лічильник для оплати диференційованих тарифів

В Україні тариф на електрику в нічні години (з 23.00 до 7.00) в два рази нижче, ніж днем. Тому ті, хто працює вночі або просто вважає за краще спати вдень, встановивши двухтарифні лічильник зможуть не тільки заощадити кошти на оплаті за електроенергію, але і знизити ймовірність випадків аварійного знеструмлення. На жаль система дифтарифів не користується популярністю, а багато хто просто не знають про її існування. Детальніше про дифтарифів і переході на них можна прочитати в цій статті.

8. Купуйте побутову техніку з енергоспоживанням класу «А» і вище

Ефективність використання енергії позначається класами – від A до G. Клас A має найнижче енергоспоживання, G найменш ефективний. Більшість сучасних побутових товарів, упаковки лампочки і навіть автомобілі повинні мати етикетку енергоефективності ЄС. Більш економічна техніка зазвичай маркується етикеткою зеленого кольору. Енергозберігаючі прилади споживає набагато менше енергії, ніж інша апаратура. Причому різниця іноді може становити до п’ятдесяти відсотків. Крім того, на сьогодні існує техніка класу А + і А ++. Відповідно, її енергозберігаючі здатності ще вище.

9. Утепліть квартиру / будинок / кімнату

Також один з найефективніших методів. Крім усього перерахованого вище, можна економити енергію, прийнявши прості заходи з утеплення приміщення. По-перше, утеплите вікна і закрийте усі щілини, а в ідеалі – замініть застарілі склопакети на більш якісні пластикові, бажано з енергозберігаючим склом. Відомо, що через вікна може втрачатися до 50% тепла. Також, в зимовий період краще повісити на вікна теплі щільні нічні фіранки, а також утеплити вхідні двері і балкон (лоджію), варто подумати і про утеплення підлог в приміщенні.

Утепліть фасад свого будинку або квартири. Це також значно знизить «навантаження» на електричний лічильник, оскільки ефективне підвищення теплоізоляційної здатності стін і усунення так званих «містків холоду» дозволить не тільки витрачати менше електроенергії для обігріву взимку, але і збереже прохолоду в літню пору. В якості теплоізолюючого матеріалу можна використовувати мінеральну вату або пінопласт.

10. Застосовуйте «розумні» технології та відновлювальні джерела енергії

У сучасній будівельній індустрії існує поняття «розумний» будинок, що має на увазі систему, що забезпечує, в першу чергу, ресурсозбереження та безпеку за допомогою високотехнологічних пристроїв і автоматизації. Звичайно ж, закладати «розумні» особливості для вашого будинку рекомендується ще на стадії проектування. Однак деякими елементами смарт-технологій можна оснастити вже житлові приміщення. Так, наприклад, можна дистанційно керувати опаленням, кондиціонуванням і освітленням за допомогою спеціальних додатків на вашому смартфоні.

Найбільш поширеними альтернативними джерелами енергії виступають сонце і вітер. Тому для домовласників сонячні батареї і вітрогенеруючі установки є найпривабливішими. Існує безліч прикладів, коли, наприклад, сонячні панелі, допомогли приватним домогосподарствам заощадити електроенергію і стати незалежними, однак остаточний економічний ефект від їх установки потрібно підраховувати в кожному випадку окремо. Проте, навряд чи хтось буде заперечувати той факт, що за ВДЕ майбутнє і доступність їх для пересічних українських користувачів питання найближчих декількох років – про це однозначно свідчить успішний закордонний досвід.

Дивіться презентації:

“Електроенергія”

“Традиційні джерела енергії”

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

6 іноземних мов, які потрібно вивчити до 2021 року6 іноземних мов, які потрібно вивчити до 2021 року

Важливість мови визначалася за кількістю мовців, зростання носіїв мови, економічної могутності країни, де поширений мову і т.д. На основі цих параметрів був складений список з 7 мов, які найкраще вивчити

12 способів зробити шкільний урок цікавим12 способів зробити шкільний урок цікавим

Як зробити уроки продуктивними Класичне думка в українській школі стверджує: якщо дитина мовчить і слухає, значить, все в порядку. Але ж продуктивність уроку визначається не гробової тишею, а освоєнням освітніх