Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Як навчитися співати: 5 етапів для новачків

Як навчитися співати: 5 етапів для новачків

Кілька порад для тих, хто хоче навчитися співати та хто робить перші кроки в освоєнні співочого мистецтва. З чого ж варто почати і на що в першу чергу звернути увагу?

1. Знайти професійного педагога! Справа в тому, що, на жаль, навчитися співати без допомоги педагога дуже складно, так як людина чує свій голос не так, як чують його оточують, і не може коректно дати оцінку свого співу. Тому що внутрішнє вухо людини, що видає звук, ловить не тільки ті коливання, що надходять зовні, через слуховий прохід, але сприймає і ті вібрації, які виникають всередині організму – і це часто дезорієнтує початківця вокаліста. Простий приклад: коли ви чуєте свій голос з відео або аудіо записи, він вам здається іншим і частіше за все не подобається, але це ще не означає, що він негарний, просто він для вас незвичний!

2. Як знайти педагога? При пошуку педагога головне, на що ви повинні звернути увагу, – це утворення! Якщо вас цікавить будь-який з видів естрадного співу (джаз, ритм-енд-блюз, соул, рок, поп тощо), то освіта у педагога має бути строго по естрадному вокалу! Не рекомендовано займатися з педагогом, який отримав хоровий-диригентську освіту або академічну, якщо, звичайно, ви не плануєте співати в оперному театрі або в хорі. Специфіка цих технік дуже відрізняється від техніки естрадного співу і згодом вам буде дуже важко співати ваші улюблені пісні.

Існують також школи мистецтв, де навчають дорослих та дітей вокалу, гри на гітарі чи фортепіано.

3. Чи можна навчитися співати по урокам в youtube або по skype? Є багато відеоуроків від різних педагогів, там є корисні поради, є і не дуже, але в будь-якому випадку навчання віддалено не дуже ефективно, а іноді й небезпечно саме тому, що вас ніхто толком не контролює, і невідомо, чи правильно ви виконуєте вправи. А якщо вправа виконується невірно, то це швидше призведе до затиску голосу і можливої ​​його травмі – сип, незмикання і, як наслідок, – вузли на зв’язках і втрата голосу.

Тепер про саме навчання.

Першим етапом треба освоїти співоче дихання, без цього ви просто не зможете навчитися добре співати. Вокальне дихання трохи відрізняється від повсякденного, так як для хорошого звучання нам необхідний трохи більший обсяг вдиху і – найголовніше – вміння правильно розподілити видих під час звуку. На відміну від мови, вокальний видих повинен бути рівний, плавний і, по можливості, довгий.

Друге. Робота над звуковидобуванням. Існує багато вправ, які спрямовані на розвиток голосу і його діапазону. Вокаліст повинен приділяти увагу інтонації, співу на опорі і при цьому звучати вільно. Робота над звуковидобуванням на перших етапах схожа на медитацію. Дуже корисно навчитися прислухатися до себе, спробувати відчувати свій голос. Для цього корисно включати образне мислення, яке допоможе вам зафіксувати комфортний спів.

Третє. Займайтеся ритмом. Візьміть улюблену пісню і проаналізуйте, в якому темпі вона звучить, який ритм, потім спробуйте зобразити барабанщика – постукайте по столу основний ритм або хлопайте в долоні і співайте. Постарайтеся бути єдиним цілим з музикою. Навчіться слухати аранжування, це дуже допомагає співати.

Четверте. Артикуляція дуже важлива, приділяйте увагу проговорюванню звуків. Бурмотіння під ніс не приверне до вас великої уваги, і ви не будете цікаві слухачам.

П’яте. Найголовніше! Не забувайте, що в пісні є не просто слова, в них закладена якась думка, настрій, емоція! Співайте цю емоцію, а не співайте просто ноти. Перегляньте окремо текст, розберіть його, про що цей твір? І навіщо ви його виконуєте? Що ви хочете висловити цією піснею. Виділіть головні слова, основну думку і співайте! При виконанні пісень іноземною мовою рекомендовано ознайомитися зі змістом і перекласти дослівно пісню, якщо ви не володієте мовою, на якому виконується пісня.

Це короткі основні навички, якими повинен опанувати початківець вокаліст. Співайте і будьте щасливі!

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як швидко створити свій сайт?Як швидко створити свій сайт?

Для того, щоб процес створення сайту пройшов успішно і ви залишилися задоволені результатом, важливо чітко розуміти що таке розробка сайту і всі деталі цього процесу. Успішний проект – це результат

Як самостійно вивчати англійську мову з нуля?Як самостійно вивчати англійську мову з нуля?

Вивчення будь-якого іноземної мови – нелегке завдання. В першу чергу важливо розуміти, для чого вам потрібна мова. Можливо, англійська вам необхідна для подорожей? Або вам потрібен ділова англійська, щоб отримати