Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Як читати швидко і краще запам’ятовувати прочитане?

Як читати швидко і краще запам’ятовувати прочитане?

Більшість дорослих здатні прочитувати близько 300 слів за хвилину, а після того як швидкість досягає 1000 слів за хвилину починаються проблеми з розпізнаванням і розумінням прочитаного. Втім, фахівці зі швидкісного читання запевняють, що людина здатна читати 2-3 тисячі слів за хвилину, розуміючи і запам’ятовуючи все прочитане. Причому такого результату, вважають вони, можуть досягти не суперлюди, а практично кожен з нас.

Тисячі слів за хвилину можуть здатися дійсно неймовірною (і не такою вже потрібно.) швидкістю читання, однак в принципі збільшити число розпізнаваних за хвилину знаків може практично будь-яка доросла. Ось підказки від експертів, що займаються швидкочитанням, які допоможуть вам досягти непоганих результатів і почати читати швидше.

Переглядайте текст

Для того, щоб зрозуміти, про що текст, який вам потрібно подолати, спочатку вивчіть введення, анотацію і зміст. Можливо, це допоможе вам краще орієнтуватися в тексті, чіпляючись поглядом за «маркери», виокремлюючи важливе і ігноруючи менш значуще. Експерти рекомендують переглядати текст, «ковзати» по ньому поглядом, а не прочитувати кожне слово по буквах.

Читайте на папері

Результати деяких досліджень свідчать про те, що люди краще сприймають прочитане, коли тримають в руках паперову книгу, газету або журнал, ніж коли їм потрібно читати з екрану ноутбука, планшета, смартфона або електронної книги. Причини цього до кінця не зрозумілі, але показано, що роздрукований текст запам’ятовується краще, ніж той же текст, прочитаний з екрану. Такий підхід не завжди можливо здійснити, але в деяких випадках є сенс робити саме так.

Зробіть шрифт крупнішим

У випадку, якщо доводиться читати з екрану будь-якого електронного пристрою (а це відбувається з нами практично кожен день), пам’ятайте, що більший шрифт сприяє більш швидкому читанню та кращому запам’ятовуванню. Звичайно, всьому є межа, і навряд чи ви погодитеся читати книгу, де на сторінці написана всього пара слів, однак пам’ятайте, що збільшення шрифту на пару-трійку пунктів може допомогти вам читати швидше і краще розуміти викладене.

Збагачуйте свій словниковий запас

Щоб читати швидше, потрібно читати більше, збагачуючи свій словник новими словами. Цілком очевидно, що, чим менше в тексті буде незнайомих слів, тим простіше буде такий текст для розуміння, а це значить, що швидкість його прочитання зросте.

Робіть нотатки

Прочитавши главу або розділ тексту, варто осмислити прочитану інформацію, можливо, навіть записати кілька пропозицій в якості своєрідного резюме. Це допоможе краще зрозуміти зміст прочитаного і краще запам’ятати те, що ви щойно прочитали.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Чому важливо вивчати іноземну мову з раннього вікуЧому важливо вивчати іноземну мову з раннього віку

Раннє вивчення англійської мови овіяне численними перевагами, які в своїй сукупності дозволяють зробити висновок про те, що якщо вивчати англійську з раннього дитячого віку, то досягається найвищий ступінь ефективності. Сучасний

З чого почати вчити англійську мову?З чого почати вчити англійську мову?

Починати вчити англійську мову ніколи не пізно. Це можна робити не тільки в дитинстві, але і в будь-якому іншому віці. Головне – бажання самого учня, його готовність працювати над поставленим