Як облаштувати робоче місце?

Не має значення, офісний ви працівник чи фрілансер, який працює з дому, школяр чи студент, дуже важливо, щоб робоче місце було організовано максимально ефективно і комфортно, адже за ним ви проводите більшу частину свого життя. Вважається, що затишне робоче місце – запорука продуктивності і гарного настрою. І правда: від того, в який колір пофарбовані стіни вашого офісу і як розставлені аксесуари на столі, часто залежить дуже багато чого. Отже, про те, як організувати затишне робоче місце в офісі.

Організація робочого місця – наука непроста, але виключно важлива для створення оптимальної робочої атмосфери. Від правильно обраного кольору стін до ідеальної м’якості стільця, від приємної свічки в кутку столу або рамки для фотографії з улюбленим узором до певної форми post-it наклейок – кожна деталь на робочому місці має значення. Наприклад, вважається, що світлі теплі кольори підвищують продуктивность, в той час як яскраві і строкаті знижують концентрацію уваги майже наполовину. Стілець повинен бути м’яким або з подушкою, також важливі підлокітники, які дають відпочивати рукам і розслаблюють спину.

Для організації робочого місця важлива кожна дрібниця, тому до вибору аксесуарів для офісного столу теж потрібно підходити ґрунтовно, приділивши потрібний час вибору ручок і олівців, підставки для паперів та іншого приладдя.

ПОРЯДОК

Основа організації робочого місця – в дотриманні порядку на столі. Якщо стіл не буде постійно завалений паперами, під якими втрачені ручки, степлер, мобільний телефон, і на ньому не буде днями збиратися брудний посуд, багатьох хвилин фрустрації і стресу можна легко уникнути. Вважається, що у тих, хто щодня стежить за порядком на своєму робочому місці, і продуктивність праці висока.

ЗАПАХ

Також важливим кроком для створення сприятливої ​​робочої обстановки є ароматизація приміщення. Тут можна використовувати безліч засобів: аромалампи,  ароматичні палички, свічки, електричні випарники для ефірних масел, стаціонарні інгалятори, освіжувачі повітря різних конфігурацій, професійні ароматизатори повітря з таймерами та міні вентиляторами.

Для зняття стресів, які неминучі в будь-якій роботі, а також для підтримки загального настрою, гармонії та бадьорості найкраще підійдуть цитрусові ноти (найчастіше – лимон або гіркий апельсин), свіжі тони (меліса, м’ята), ненав’язливі пряні відтінки (кориця, коріандр,  базилік), неяскраві хвойні запахи (кедр або ялину). Для забезпечення стабільного високого рівня працездатності найкраще вибрати запах лаванди, ванілі, грейпфрута, кипариса. Для посилення здібностей до напруженої розумової роботи підійдуть ялівець, імбир, чайне дерево.

ШУМИ

Часто сторонні шуми або просто загальний офісний гул можуть порушити концентрацію і уповільнити робочий процес. Якщо повна шумоізоляція в офісі неможлива (наприклад, у відкритих просторах), можна використовувати кілька шумомаскуючих елементів, що переключають увагу: наприклад, пишне вічнозелена рослина на робочому столі або пробкова дошка з фотографіями або сувенірами – вони здатні хоч на трохи блокувати сторонній шум. Іншим способом стане використання вентилятора з монотонним «білим шумом». Багатьом також допомагають шумоізолюючі навушники.

ТЕМПЕРАТУРА

Для концентрації і продуктивності протягом робочого дня дуже важливо, яка температура повинна бути на робочому місці. Ось чому в спекотний літній день в офісі без кондиціонера так легко працюється в першій половині дня, а після обіду години на роботі здаються виснажливими. У провітрюваному і приміщенні з кондиціонером слід завести на робочому місці годинник з термометром і намагатися тримати температуру на позначці в 22 градуси за Цельсієм. Саме така температура вважається найбільш комфортним режимом для продуктивної роботи.

ЗЕЛЕНЬ

За фен-шуєм вважається, що кімнатні рослини знімають стрес і заряджають енергією, тому їх присутність на робочому столі для багатьох життєво необхідно. Існує безліч способів, як зробити робочий стіл затишним за допомогою одного або двох горщиків з кімнатними рослинами. Найбільш невибагливими з них вважаються кротон, драцена, спатіфілум і петунія – за ними легко доглядати, а також можна не боятися залишити їх без нагляду на кілька днів.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Плюси та мінуси електронних підручниківПлюси та мінуси електронних підручників

Ми живемо в прогресуючому 21 столітті, в якому інформаційна революція відкрила нову еру – еру комп’ютерів, електронних гаджетів, смартфонів, інтернету. Світ стрімко змінюється на наших очах. Ще вчора ми стояли

Навчання за кордоном. Плюси і мінуси європейської освітиНавчання за кордоном. Плюси і мінуси європейської освіти

Років сорок тому радянська освіта вважалася кращою в світі, а жителі Союзу – найбільш начитаними і ерудованими. За останні роки ситуація змінилася кардинально і вже сьогодні країни СНД серйозно відстають

Які книги читати в початковій школіЯкі книги читати в початковій школі

Читання не повинно обмежується шкільною програмою. По-перше, дитині можуть не подобатися книги, які йому задає вчитель. По-друге, в шкільну програму не входить маса цікавих сучасних видань. Ось поради що і