Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Навіщо нам потрібно подорожувати: 5 причин

Навіщо нам потрібно подорожувати: 5 причин

Більшість з нас живе за сценарієм «дім-робота-дім», відволікаючись від буденних проблем лише на вихідних, хоча і ці два рятівних дня часто бувають завантажені справами. Ми постійно тримаємо в голові різноманітної інформації, кудись поспішаємо, боїмося втратити шанс або чогось не встигнути. Ми намагаємося все передбачити на кілька кроків вперед, але забуваємо відшукати в щільному графіку місце для себе.

Наше життя поступово перетворюється на своєрідний нескінченний біг з перешкодами – ми прагнемо вперед, до своєї мети, не озираючись на всі боки. У цій гонці є великий ризик зійти з дистанції ще до фінішної прямої, втративши сили. Якщо ви відчуваєте, що життєва енергія йде, а картина перед очима поступово зливається в сіру пляму, озирніться навколо: подивіться нарешті на щось прекрасне, що оточує вас протягом усього шляху, і у вас відкриється друге дихання.

Розширити кругозір

У кожного є свій особистий спосіб відпочити та відгородитися від соціо-шуму: хтось проводить вечори з келихом вина і улюбленою книгою, хтось з пультом від телевізора в руці, хтось за розмовами з сім’єю. Є й інша категорія людей, які кидають все та виїжджають в нові місця за новими враженнями. «Люди відправляються подорожувати по двох причин: тому що хочуть щось відшукати або тому що хочуть від чогось втекти», – говорить цитата з книги Люсі Кларк «Винне море». Не погодитися з цими словами неможливо. Мабуть, кожен з нас одного разу хотів різко зірватися з насидженого місця і хоча б на пару днів поїхати в інше місто або країну. У різних людей на це різні причини, але хтось це дійсно робить, а хтось тільки думає про це.

Пізнати себе

Альбер Камю сказав, що «подорож, як найбільша та серйозна наука, допомагає нам знову знайти себе». І дійсно, далеко від дому, від знайомих людей, від всього буденного й обридлого ми можемо по-новому осмислити себе та своє життя. Дуже часто саме в подорожах нам в голову приходять чудові ідеї, правильні рішення та дивовижні відкриття. Передчуття й відчуття чогось нового завжди розширює межі людського мислення, допомагаючи дивитися на звичні речі з іншого ракурсу. Заходячи на борт літака або в вагон поїзда, ми ніби опиняємося на нульовому кілометрі, звідки все дороги – нові і незвідані, і по ним так хочеться пройти, що всередині виникає приємне трепетне почуття очікування пригоди.

Зміна обстановки

Сама по собі пригода – одна з головних причин, по якій люди, як перелітні птахи, сотнями тисяч прагнуть до нових місць. Ми так ретельно все контролюємо в повсякденному житті, так акуратно записуємо цілі та завдання в свої щоденники, так часто перевіряємо електронну пошту і соцмережі, що наше життя стало супер-структурованою системою, в якій не залишається місця спонтанності і мріям. У подорожі ж навпаки – ми можемо розслабитися і пустити все на самоплив. Звичайно, є люди, які і в поїздці примудряються продумати все до секунди. Але, погодьтеся, так добре іноді заблукати з друзями в незнайомому районі з розрядженими телефонами й шукати шляхи додому; безцільно гуляти по старому місту й випадково виявити мальовниче місце; побувати на незабутніх екскурсіях стародавніх архітектурний пам’яток, замків (дивіться тут); до сліз сміятися, тому що ваш попутник, спотикаючись, бігає по пляжу в спробі зловити капелюха, що віднесло вітром. Слідувати випадковостям, радіти дрібницям, знайомитися з новими людьми і, нарешті, бути самим собою – правильний шлях задоволеної життям людини.

Змінитися на краще

Подорожуючи, ми не тільки відкидаємо все непотрібне, а й розширюємо свій кругозір. Ми ніколи не повертаємося з поїздки тими ж людьми, що були раніше. Варто один раз вийти зі своєї звичної зони комфорту, як вона неминуче почне розширюватися, і, можливо, незабаром вашої зоною комфорту стане цілий світ! Напевно ви знаєте багато людей творчих професій, які часто подорожують. Для них це свого роду життєва необхідність, адже міняючи обстановку та відкриваючи для себе щось раніше незвідане, вони знаходять натхнення і сили до нових звершень. Це правило може бути застосовано абсолютно до всіх, тому що свіжі враження здатні перевернути життя будь-якої людини.

Заряд емоцій

Ви коли-небудь замислювалися про те, що у вашому житті не вистачає вражень? “Чому ж? – заперечите ви. – «А як же кіно, театр, вихід у місто?» Так, все це можна віднести до вражень, але скільки разів ви ходили в кіно або театр? Ви робите це досить часто, тому в цьому немає нічого нового, і не важливо, чи дивитеся ви цей фільм/спектакль вперше або в десятий раз. А ось відвідавши країну, в якій ви жодного разу не були, познайомившись з чужою культурою і пізнавши її звичаї, ви отримаєте ті самі нові враження, які можуть змінити вас назавжди. Дізнаючись світ, ви впізнаєте себе.

Так навіщо ж нам подорожі? Для того, щоб не дивлячись ні на що відчути себе вільними та сильними. Для того, щоб відкривати небачені обрії, дізнаватися нове і цікаве, надихатися та творити. Для того, щоб відчути життя у всій повноті, розсунути звичні рамки й знайти в собі нові грані. Для того, щоб побачити найпрекрасніший захід у моря і зрозуміти, що це важливіше багатьох дріб’язкових проблем, які раніше приносили занепокоєння. Для того, щоб стоячи на вершині гори вирішити, що з цього моменту найважче у вашому житті буде туристичний рюкзак за спиною, а з рештою ви обов’язково впораєтеся.

Подорожі потрібні нам для того, щоб жити.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як читати швидко і краще запам’ятовувати прочитане?Як читати швидко і краще запам’ятовувати прочитане?

Більшість дорослих здатні прочитувати близько 300 слів за хвилину, а після того як швидкість досягає 1000 слів за хвилину починаються проблеми з розпізнаванням і розумінням прочитаного. Втім, фахівці зі швидкісного

Як швидко створити свій сайт?Як швидко створити свій сайт?

Для того, щоб процес створення сайту пройшов успішно і ви залишилися задоволені результатом, важливо чітко розуміти що таке розробка сайту і всі деталі цього процесу. Успішний проект – це результат

Навіщо потрібен репетитор для здачі ЗНОНавіщо потрібен репетитор для здачі ЗНО

Не всі розуміють, навіщо потрібен репетитор. Деякі вважають заняття з ним взагалі ганьбою та визнанням своєї слабкості. Хіба в школі вчитель не дає необхідні знання? Такі думки є пережитком минулого,