Як смартфон допомагає вчитися

Учителям варто терпиміше ставитися до того, що діти на уроках заглядають в телефони та планшети. Більш того, ці девайси потрібно активніше використовувати при освоєнні нового матеріалу.

Чим корисний гаджет

В одному з досліджень Центру вивчення інновацій в освіті 85% опитаних учнів розповіли дослідникам, що в їхній школі не можна користуватися мобільними пристроями на уроках. Проте, педагогічному співтовариству варто переглянути своє ставлення до гаджетам, вважають вчені. На те є кілька причин.

По-перше, смартфони та планшети вже не викреслити із життя сучасного підлітка. Діти одночасно живуть в двох світах: реальному та віртуальному, навіть на уроці. Викладачі забороняють, а діти все одно заходять в кишенькові комп’ютери.

По-друге, зараз вже напрацьовані формати ефективного навчання за допомогою гаджетів. Серед таких форматів, наприклад:

  • BYOD (Bring Your Own Device – «Принеси свій пристрій»). Учням пропонують використовувати на заняттях свій гаджет для пошуку інформації, перегляду відеоматеріалів.

Плюси формату: Школярі отримують інформацію у звичній для них формі (через відео, статті, чати) і охочіше навчаються. Вони впевненіше орудують власною освітою й за межами класу.

  • Формат «перевернутого класу» (flipped classroom). Вивчення матеріалу й виконання завдань відбувається в протилежному стандартному уроку послідовності. Удома учні через інтернет переглядають теоретичну частину, запропоновану викладачем, часто в форматі мультимедіа. На уроці ж робляться практичні завдання.

Плюси формату: Це дає більше часу на спілкування вчителя та учня в класі й на роботу в групі. Учні, що захворіли, легше включаються в навчання: Відеолекція містить всю необхідну інформацію по темі. Крім того, до такого ресурсу завжди можна повернутися напередодні іспитів.

  • E-learning: електронне навчання. Це вже не окремі технології, а створення цілісної середовища, яка включає навчання за допомогою мобільних пристроїв (mobile learning, або m-learning) й навчання на основі інтернет-технологій (web-based training, WBT).

Плюси формату: Можна вчитися дистанційно: консультуватися та отримувати оцінки. Можливо й самоосвіта, наприклад, через масові відкриті онлайн-курси – MOOCs.

При частому використанні смартфона вдома чи на уроках для захисту гаджета від механічного пошкодження рекомендовано використовувати чехол та захисне скло, що можна придбати в інтернет магазині.

Діти вибирають кишенькові комп’ютери

Підлітки частіше виходять в Мережу через особисті пристрої, причому навіть вдома. Так відповіли 50% опитаних. Ще по 25% використовують для виходу в інтернет гаджети й стаціонарний комп’ютер відповідно.

На тлі новеньких смартфонів та планшетів шкільні комп’ютери і ноутбуки (нерідко застарілі) сильно програють. Вони не дають тих можливостей спілкування й пошуку інформації, які є у персональних пристроїв. Та й доступ до шкільної техніці є найчастіше тільки на уроках інформатики. А смартфон – завжди під рукою.

У такій ситуації школі гріх не скористатися корисними опціями кишенькових комп’ютерів дітей. Тим більше, що більшість школярів за допомогою смартфонів одночасно вирішують кілька завдань. Так, 70% респондентів сказали, що вони під час уроку використовують цей девайс для ігор, спілкування в соціальних мережах і прослуховування музики. І рівно стільки ж – 70% – за допомогою гаджета на заняттях переглядають освітній контент. (Це були два різних питання, а не відповідь на одне питання – про цілі використання смартфонів).

По суті, школярі зі смартфонами просто переносять в школу звичний для них «формат» багатозадачності – поєднання різних видів діяльності. Сьогодні навіть дошкільнята можуть одночасно дивитися мультики на комп’ютері, грати в ігри в телефоні і слухати музику. Працюють відразу кілька каналів сприйняття, а життя не ділиться на онлайн та офлайн.

Паралельна реальність

Життя онлайн (наприклад, перебування в соцмережах) у підлітків не варто вважати такою собі «окремою територією», з’ясували вчені. Навпаки, онлайн- і офлайн-спілкування перетікають одне одного. Для дітей, у всякому разі, різкого «вододілу» тут немає.

В ході дослідження школярів просили вести щоденник онлайн- і офлайн-подій. До першої групи належали епізоди, коли дитина користувався гаджетом або комп’ютером (бродив по інтернету, спілкувався в соціальних мережах тощо). У другій групі перераховувалися події, не пов’язані ні з якими пристроями.

Втім, є свого роду «червоні зони», коли підліток сам відмовляється від втечі в паралельну реальність, уточнюють дослідники. Наприклад, якщо відбувається щось важливе під час спілкування з друзями або в школі йде цікавий / складний урок.

Девайси не знижують успішність

У ЗМІ часто звучить думка про те, що гаджети відволікають дітей під час уроків, що впливає на успішність. Здавалося б, це логічно. Однак в дослідженні такого зв’язку (між досягненнями учнів та інтенсивністю використання девайсів на уроці) не виявлено.

Вчені перевірили, чи дійсно мобільні телефони, а саме розважальні додатки, – це «перевага умовних трієчників», які раніше рахували ворон на уроці, дивилися у вікно, а тепер занурені в свої гаджети. Але така кореляція не визначена. І відмінники, і хорошисти, і трієчники, коли їм стає нудно, переключаються на екран смартфона. Школярі використовують девайс й для того, щоб знайти навчальну інформацію ». Тобто всі підлітки в цьому плані «мобільні та автономні».

Дещо інше стоять тільки учасники олімпіад. Вони рідше заглядають в смартфони на уроках, оскільки готуються до предметних олімпіад та максимально залучені в навчання на уроці.

Вето на планшети гальмує прогрес

На тлі постійної присутності гаджетів в житті дітей школа мало зауважує корисні можливості мобільних пристроїв. Такий консерватизм впливає на три найважливіші аспекти шкільного життя:

  • Страждають відносини учнів й педагогів, діти гірше сприймають школу й менше хочуть вчитися. Заборони на смартфони, по суті, демонструють відрив школи від реальності, небажання вести діалог з учнями. Діти, зі свого боку, звикають ігнорувати шкільні правила. Зростає їх відчуження від школи.
  • Інновації в освіті пробуксовують. Вчителі, які застосовують нові навчальні технології на уроці, виявляються «білими воронами» у викладацькому колективі. Їм важко працювати.
  • Освіту повільніше змінюється на краще.

У той же час, деякі ознаки зміни позиції школи в наявності. Викладачі та учні частіше використовують електронну пошту для спілкування, вчителі задають домашні завдання, які потрібно виконувати онлайн або з використанням інтернету, відзначили дослідники.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

8 причин вивчати математику (навіть якщо ви гуманітарій)8 причин вивчати математику (навіть якщо ви гуманітарій)

Вчителю математики може бути важко пояснити актуальність математичних понять, таких як дискримінант, студентам, які хочуть продовжити кар’єру в галузі гуманітарних наук.

З чого почати вчити англійську мову?З чого почати вчити англійську мову?

Починати вчити англійську мову ніколи не пізно. Це можна робити не тільки в дитинстві, але і в будь-якому іншому віці. Головне – бажання самого учня, його готовність працювати над поставленим