Як вчитися онлайн?

Онлайн-навчання включає в себе не тільки проходження курсів на спеціальних платформах, а й будь-яке сприйняття й використання онлайн-інформації. Розповімо не про курси, які варто пройти, а про те, як вчитися і як знаходити мотивацію для навчання.

Одна з ключових причин, чому людина кидає вчитися, – це відсутність мотивації, швидкого результату й застосування на практиці знань. Щоб відразу зрозуміти, чи вистачить у вас сил та інтересу пройти онлайн-курс до кінця, задайте собі питання «Я цього хочу, тому що я правда цього хочу? Чи тому що інший цього хоче, й мені здається, дуже добре хотіти це?».

Те, чого ви вчитеся, ви повинні любити. Якщо по темі, яку ви вивчаєте, ви можете прочитати 20 книг, – це ваша тема. Якщо ви розумієте, що це не ваша тема, то усвідомлено завершуйте курс, зізнаючись собі, що зараз це для вас неактуально.

Прочитайте базову інформацію про нове захоплення, поспілкуйтеся з людьми в цій сфері, після чого вирішіть, чи хочете продовжувати вивчення теми через онлайн-курси.

Як ми сприймаємо інформацію?

Дослідження в області нейрофізіології емоцій показують, що мозок, отримавши один раз негативний досвід навчання, запам’ятовує цей досвід й надалі чинить опір процесу навчання.

Тому якщо зараз у вас є труднощі з проходженням курсу, то причина може бути не в вашому небажанні, а в тому, що ви колись не пройшли інший курс.

Уявіть, що є сцена в театрі, а є така ж ментальна сцена. Ментальна сцена завантажується поступово, але на сцені максимум може з’явитися 4 актора. Ви слухаєте аудіокнигу, паралельно виникла думка про дзвінок другу, далі на роботі розумієте, що потрібно підготуватися до наради, а ввечері приготувати вечерю. На цьому моменті фізіологічний ресурс мозку починає йти, і вам потрібна підживлення. Ви їсте солодке, йдете за чаєм, кавою або робите інше звичне дію.

Знаючи особливості роботи мозку, можна краще планувати свій час на навчання. Наприклад, замість перевірки ранкової електронної пошти, краще прочитати складну тему за курсом, поки ви в робочому стані і добре сконцентровані.

Як скласти особистий план навчання?

Онлайн-курс розробляють проектувальники, які ділять його на модулі, розраховують тимчасову сітку занять з урахуванням складності тем. Але проектувальники курсів не можуть врахувати індивідуальні особливості кожного користувача, тому вам варто подбати про свій план навчання самостійно.

5 рекомендацій з планування навчання

  1. Проаналізуйте план навчання й виділіть складні та прості теми, непотрібну інформацію й те, що добре було б знати.
  2. Внесіть вивчення тем в особистий розпорядок дня. Мозку потрібен такий же план тренувань, як і тілу.
  3. Виділіть час, коли вас 1-2 години не будуть турбувати. 20 хвилин ви будете приступати до навчання, 40 хвилин – вчитися.
  4. Якщо ви сьогодні освоїли одну главу, то не йдіть далі. Зупиніться й продовжіть завтра. Так ви побудуєте рівномірний графік навчання, і вам не доведеться освоювати весь курс за одну ніч.
  5. Подумайте, як ви будете застосовувати отримані знання. Це зміцнить вашу мотивацію під час освоєння складного матеріалу.

Ваші помічники під час навчання

Коли ми вчилися в школі, то все записували в зошити. З появою технологій звичка записувати зникає, студенти дивляться на екран, гортають презентацію, не залишаючи позначок. Однак під час записування працює моторна пам’ять, і ви запам’ятовуєте інформацію на більш тривалий час. Записуйте не тільки те, що є в курсі, але і всі думки, які приходять вам під час навчання. Малюйте графіки, схеми, які допоможуть вам структурувати інформацію.

Також не забувайте, що спілкування під час навчання з однодумцями, іншими студентами допоможе вам краще засвоїти тему і розібратися зі складними нюансами.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Плюси і мінуси освіти за кордономПлюси і мінуси освіти за кордоном

Хороша освіта – важливий, часто навіть вирішальний етап майбутнього життя для більшості молодих людей, які мріють про запаморочливу кар’єру, хороший заробіток, професійну та особистісну реалізацію.

Правила дій при пожежі в школіПравила дій при пожежі в школі

Повідомлення про пожежу В першу чергу при виявленні пожежі необхідно повідомити про це педагогічним працівникам, службі охорони, будь-якому дорослому в школі. Викликати пожежну охорону по міському телефону 101 або мобільному