Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Як швидко вчити слова. Науковий підхід

Як швидко вчити слова. Науковий підхід

ТРИ НАУКОВО ОБҐРУНТОВАНІ МЕТОДИ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ

Вчиш-вчиш ці слова, а толку ніякого! Через пару днів все забувається.

Використовуйте науковий підхід до запам’ятовування! Представляємо вам три науково обгрунтованих методики, які дозволять швидко і надовго запам’ятовувати іноземні слова.

СКІЛЬКИ СЛІВ ПОТРІБНО ЗНАТИ?

Для початку розберемося, скільки слів треба вивчити, щоб почати розуміти більшу частину іноземної мови, та й самому висловлювати свої думки. П’ятирічна дитина, що проживає в англомовних країнах вживає 4 000 – 5 000 слів, а випускник університету – близько 20 000 слів. Однак людина, що вивчає англійську мову, як іноземну, володіє словниковим запасом в обсязі всього 5 000 слів, незважаючи на кілька років навчання.

Проте є і хороші новини: словникового запасу в 2 000 слів досить для того, щоб розуміти 80% іноземної мови. До такого висновку прийшли дослідники на підставі аналізу текстів на різної тематики

Цікаво, що після того, як ви вивчили 2 000 слів, поповнення словникового запасу на кожну наступну 1 000 слів дозволяє збільшити обсяг розуміється тексту всього на 3-4%.

ЯК ШВИДКО ЗАПАМ’ЯТАТИ СЛОВО?

Перше питання, яке цікавить всіх, як швидко запам’ятати іноземні слова?

Вчені прийшли до висновку, що швидше запам’ятовується інформація, яка має емоційне забарвлення. Відповідно, хорошою ідеєю є вивчення слів за допомогою ігор, загадок, фільмів. Сподобалася пісня – не полінуйтеся подивитися переклад незрозумілих слів. Ці слова назавжди будуть асоціюватися з піснею, що сподобалася, а значить, залишать емоційний слід у пам’яті.

Відмінний прийом – мнемоніка. Створюйте барвисті асоціації – це дозволить запам’ятати навіть важкі для слова. Приклад використання: слово weather схоже на українське слово вітер, будуємо в голові пару вітер-погода, назавжди запам’ятовуємо, що weather перекладається погода. Існують спеціальні довідники, в яких можна знайти різні мнемонічні прийоми для запам’ятовування англійських слів. Однак краще придумувати подібні асоціації самостійно, оскільки наші асоціації та емоції строго індивідуальні.

ЯК ТАК САМО ШВИДКО НЕ ЗАБУТИ СЛОВО?

Отже, ви вивчили пару сотень слів, але через тиждень в пам’яті залишилося близько десяти з них. В чому проблема? Це пояснюється існуванням короткострокової та довгострокової пам’яті. Механізми короткочасної пам’яті дозволяють зберігати інформацію на 15-30 хвилин, потім же, помітивши, що дана інформація не знаходить застосування, мозок позбавляється від неї, як від чогось непотрібного. Як же дати зрозуміти мозку, що ці слова нам дуже навіть потрібні? Відповідь – багаторазове повторення. Тут як з собакою Павлова: лампочка загоряється – слина виділяється. Однак виділяється вона тільки після 5-10 разів повторень ланцюжка їжа + світло. Якщо при запалюванні світла перестати подавати їжу, в мозку собаки зруйнується асоціація запалюють лампочки з їжею, і слина перестане виділятися.

Так скільки ж разів потрібно повторити слово, щоб воно стабільно перейшло з короткочасної в довготривалу пам’ять?

Німецький психолог Герман Еббінгауз розробив Криву забування, яка характеризує обсяги втраченої інформації з плином часу при відсутності повторення. Протягом перших 20 хвилин після вивчення слів ми будемо пам’ятати вже 60%, а протягом 1 години ми втратимо більше 50% інформації. Потім з часом буде стиратися все більше інформації, і до третього дня в пам’яті залишиться лише 20% інформації. Таким чином, якщо пропустити хоча б один день в повторенні – забутих слів уже не повернеш.

Висновок очевидний: без повторення нікуди. Використовуйте слова в мові, придумуйте розповіді з використанням нових слів, грайте на своєму смартфоні в картки хоча б по парі хвилин в день – все це дозволить зберегти вивчені слова. Інакше час, витрачений на їх початкове вивчення, просто піде даремно.

Пропонуємо використовувати наступний графік повторень:

 

  • Через 10-15 хвилин після вивчення слів;
  • Через 50-60 хвилин;
  • На наступний день;
  • Через 1 день;
  • Через 2 дні.

 

Ось після цього велика частина інформації закріпиться на все життя.

ЯК ШВИДШЕ ВИСЛОВЛЮВАТИ ДУМКИ?

Дуже хочеться, щоб іноземні слова лилися з уст, не вимагаючи надмірного напруження мозку Й декількох хвилин на формулювання фрази. Існує можливість прискорити формування іноземної мови – це розвиток м’язової пам’яті. Під м’язами тут маються на увазі м’язи нашого артикуляційного апарату. Ці м’язи, як і м’язи ніг при катанні на велосипеді або м’язи пальців рук піаніста, мають пам’ять, що дозволяє здійснювати автоматизовані руху практично несвідомо.

Для того, щоб м’язова пам’ять сформувалася, важливо при вивченні слів вимовляти їх вголос, роблячи руху язиком та губами. Також корисно одночасно представляти образ досліджуваного предмета. Згодом ви вже не будете замислюватися, яке слово вимовити – м’язи зроблять це автоматично.

Таким чином, правильна організація роботи мозку по формуванню короткостроковій, довгострокової та м’язової пам’яті дозволить швидко і надовго поповнити свій словниковий запас.

Успіхів у навчанні!

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як самостійно вивчати англійську мову з нуля?Як самостійно вивчати англійську мову з нуля?

Вивчення будь-якого іноземної мови – нелегке завдання. В першу чергу важливо розуміти, для чого вам потрібна мова. Можливо, англійська вам необхідна для подорожей? Або вам потрібен ділова англійська, щоб отримати

Як навчити дитину англійської, якщо вона не хоче?Як навчити дитину англійської, якщо вона не хоче?

Питання про те, чи вчити дитину англійської, давно вже не обговорюється: звичайно, вчити! Найчастіше обговорюється інше: в якій школі, з якого віку, з яким викладачем. І зовсім рідко запитують батьки,

Які книги читати в початковій школіЯкі книги читати в початковій школі

Читання не повинно обмежується шкільною програмою. По-перше, дитині можуть не подобатися книги, які йому задає вчитель. По-друге, в шкільну програму не входить маса цікавих сучасних видань. Ось поради що і