Як написати реферат?

Реферат – що це таке?

Реферат – це вид письмової роботи, виклад на певну тему, відомості для якого зібрані з різних джерел.

90% студентів вважають реферат не серйозним виглядом роботи в порівнянні з курсовою роботою, розрахунково-графічним завданням або звітом по практиці. Однак 7 і 10 викладачів занижують оцінки як за зміст, так і оформлення реферату, тому кожна помилка при написанні реферату призводить до зниження підсумкової оцінки.

Основні правила складання реферату полягають в тому, що в цій роботі не повинні міститися матеріали з різних джерел слово в слово, рівень унікальності повинен бути відповідним, не можна писати реферат на підставі одного джерела, так як ця робота буде доповіддю. І, нарешті, не потрібно в рефераті займатися переказом і перефразування книжкових джерел, інформація повинна бути узагальненою.

Коли викладач задає студенту написати реферат, він ставить перед ним певну мету, виконання якої і вимагається від студента. Найчастіше метою є вивчення теми на більш глибокому рівні та вироблення у студента навичок самостійності та організованості.

Структура реферату

Перед оформленням реферату в електронному вигляді обов’язково уважно вивчіть його структуру. Вона складається з:

  • титульного листа;
  • змісту або плану;
  • вступу;
  • основної частини;
  • висновку;
  • списку використаної літератури.

Кожен з цих елементів має свої особливості, тому варто розглянути їх окремо.

Титульний лист оформляється тільки відповідно до вимог вашого навчального закладу. Попросіть у викладача зразок оформлення титульного аркуша. Зазвичай на ньому вказується тема реферату, назва навчального закладу, прізвище та ініціали викладача та учня, назва дисципліни, рік здачі і місто, в якому розташований навчальний заклад.

Пам’ятайте, що титульний лист реферату – це обличчя роботи. Уважно перевірте його на наявність помилок. Вони повинні бути усунені. Титульний лист не нумерується.

Зміст – це план реферату з нумерацією сторінок. Часто викладач вимагає просто написати план. В такому випадку оформите його за допомогою пронумерованого або маркованого списку.

Вступ – розділ, в якому ви коротко описуєте суть вашого реферату. Вкажіть тут цілі і завдання вашої теми, а також її актуальність в сучасному світі. У вступі реферату можна зробити огляд використаних джерел. Буває, що вступ не виходить написати спочатку. В такому випадку допускається його оформлення вже після написання реферату.

Основна частина передбачає послідовний виклад ваших думок, ваших знань, які ви вивчили з знайдених вами джерел. Зробіть структурований читабельний текст, який можна буде з легкістю зрозуміти. Кожен наступний абзац повинен бути логічним продовженням попереднього.

В основній частині можете використовувати цитати, це зіграє вам на користь і покаже, що ви засвоїли даний матеріал.

Висновок – це єдиний розділ реферату, де ви можете викласти ваші висновки. Підведіть підсумок виконаної роботи, обґрунтуйте ваші погляди на обрану тему і ваше ставлення до змісту роботи.

Список літератури – це послідовний виклад в алфавітному порядку всіх використаних джерел. Зазвичай спочатку вказуються книги, потім посилання на відповідні сайти. Якщо ви використовували нормативні документи, то спочатку пропишіть їх.

Після написання реферату уважно прочитайте вашу роботу, усуньте зайву інформацію і додайте пропущені відомості. Слідкуйте, щоб текст був зрозумілим.

Як написати реферат дуже правильно

Щоб якісно написати реферат і отримати відмінну оцінку, в першу чергу, потрібно вибрати відповідну для вас тему зі списку тем, який зазвичай дається викладачем. Не варто відразу ж робити вибір на користь легких тем. Головне – це ступінь вашої захопленості в будь-якому питанні. Якщо ви зацікавилися складною темою, сміливо вибирайте саме її.

Крім того, при виборі теми спирайтеся на наявність у вільному доступі відповідних матеріалів. Якщо ви не знайдете книг, журналів, підручників або інтернет-сторінок на тему, що цікавить, то краще не вибирайте її, оскільки вам може не вистачити відомостей для охоплення потрібного обсягу сторінок.

Зверніть увагу не тільки на кількість матеріалу, але і на його якість. Непогано би відфільтрувати всю інформацію і залишити тільки актуальну.

При пошуку інформації в інтернеті звертайте увагу на уривки з книг та підручників й ненадійних джерел, так як ви ризикуєте скористатися недостовірною інформацією. Можете скористатися банком рефератів, де можна завантажити схожі матеріали й знайти необхідно інформаційну по необхідній темі. Однак більшість матеріалу в мережі російськомовні, при перекладі ретельно звертайте увагу на орфографічні помилки.

Коли ви будете відбирати інформацію для реферату, не забувайте виписувати джерела цих відомостей. Надалі вони вам знадобляться при формуванні тез і списку використаних джерел.

Не полінуйтеся сходити в бібліотеку. Саме там містяться всі найважливіші та необхідні для написання реферату відомості. Крім сучасних підручників, скористайтеся періодичними виданнями.

Коли ви підібрали інформацію, складіть план написання реферату. При аналізі книг, підручників і журналів ви, швидше за все, вже будете приблизно розуміти структуру вашого реферату.

Основні помилки при написанні реферату

З огляду на необізнаність багатьох студентів про методи перевірки реферату викладачем, часто проти них грають такі моменти:

  • Низька унікальність реферату. Деякі викладачі за допомогою спеціальних програм легко визначають плагіат, після чого реферат повертається студенту на доопрацювання. У гіршому випадках можна відразу отримати негативну оцінку.
  • Стиль оповіді реферату не науковий. Пам’ятайте: у будь-яких студентських роботах неприпустимо вживання не наукового стилю.

Перевага реферату полягає в тому, що зазвичай студент має право оформити його у вільній формі. Звичайно, структуру необхідно дотримуватися, але розмір шрифту, оформлення списків або таблиць завжди залишається на його розсуд.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Чому важливо вивчати іноземну мову з раннього вікуЧому важливо вивчати іноземну мову з раннього віку

Раннє вивчення англійської мови овіяне численними перевагами, які в своїй сукупності дозволяють зробити висновок про те, що якщо вивчати англійську з раннього дитячого віку, то досягається найвищий ступінь ефективності. Сучасний

Шкільні канікули. 10 за і проти їх проведення в дитячому таборіШкільні канікули. 10 за і проти їх проведення в дитячому таборі

Шкільні канікули! Кожен школяр чекає їх з нетерпінням, уявляючи, що на тижні не буде школи й постійних турбот. І ось вони наступили – довгоочікувані шкільні канікули. Перші 2-3 дні просто