Як навчитися грати на гітарі

Уміння грати на гітарі люди цінують з кінця XVIII століття – нова мода почалася з моменту появи інструмента. Якщо ви до цих пір не навчилися грати, зараз саме час взяти в руки себе, потім гітару, освоїти ази – і виступити (інакше навіщо все це). 

Обзаведіться гітарою

Навряд чи на Землі є людина, яка навчилася грати на гітарі без самого інструменту (хоча провальні спроби напевно були). Так що без класичної 6-струнної гітари вам не обійтися. На ній ви освоїте базові техніки, які потім допоможуть перейти і на 7-струнний інструмент, і на басуху, і на електрогітару. Та хоч на банджо. Зверніть увагу: класична гітара і акустична – не одне й те саме. У акустичних несиметрична дека, вузький гриф, а струни – металеві (на класику ставлять нейлонові). Акустика – теж відмінний інструмент, але братися за нього варто тільки після класики.

Ціна гітари залежить від бренду і, головне, від матеріалу: чим деревина якісніша, тим кращий звук. Найдешевші гітари зроблені з фанери, тому звучать вони погано і зовсім не надихають. Дорогі інструменти за десятки тисяч гривень- теж не наш варіант, хоч і звучать вони відмінно. Початківці гітаристи успішно тренуються на моделях простіших, які коштують від 2000 до 4000 гривень. Hohner HC-06, Washburn C40, Stagg C542 і Yamaha C40 – по співвідношенню ціна/якість вони поза конкуренцією. Вибирайте гітару в музичному офлайн-магазині: там ви потримаєте інструменти в руках і вирішите, на якому буде приємніше займатися. Керуйтеся внутрішнім чуттям і не соромтеся просити допомоги у консультанта. А ось купувати гітару краще в інтернет-магазинах: зазвичай ціни там нижчі.

Купіть струни і ще дещо

Заводські струни, які вже стоять на гітарі, треба змінити на нові. Вони бувають нормального натягу (Normal tension) і високого (High tension). Чим сильніший натяг, тим дзвінкіший і соковитіший звук. Однак на перших порах вам потрібні «нормальні» струни: їх легше притискати до грифу гітари. Хороші струни коштують близько 180 гривень за комплект. Також знадобляться тюнер для налаштування (≈ 250 грн), стійка під гітару (≈ 400 грн), щоб вона не валялася на підлозі, і чохол (≈ 1500 рублів), який захистить інструмент при перенесенні.

Налаштуйте гітару

Потім ви зможете робити це на слух, але зараз скористайтеся тюнером, який купили в магазині. А якщо не купили, є онлайн-сервіси, правда, точність у них гірша.

Вивчіть кілька акордів

Знаєте, скільки існує акордів? Їх тисячі, і до понеділка вам потрібно вивчити всі. Жартуємо. Почніть з тих, які є практично в будь-який пісні. Наприклад, Am, Dm, C, G. Акорди записують за допомогою аплікатури:

Букви зверху – назви нот. Вертикальними лініями позначають струни: крайня зліва – шоста, найтовстіша; крайня праворуч – перша. Горизонтальні лінії – лади. Кола над «струнами» означають, що затискати їх не треба, але вони повинні звучати. Хрестик же каже: «Цю струну взагалі не чіпаємо, вона мовчить». Номери в кружочках – пальці лівої руки (якщо ви правша): перший – вказівний, четвертий – мізинець. Щоб взяти Am, першим пальцем затисніть другу струну на першому ладу. Другим пальцем – четверту струну на другому ладу. Третім – третю на другому. Вдарте правою рукою по всіх струнах, крім шостий, адже над нею «хрестик». Кожна струна повинна звучати чисто, без деренчання. Якщо звук брудний – притисніть струни сильніше. А коли все вийде, розберіть ще кілька акордів:

Навчіться грати боєм

Бій – це коли ви торкаєтеся струн великим або вказівним пальцем правої руки. Бій складається з власних фізичних зусиль кисті вниз і вгору. При грі важливо зберігати рівний ритм, тому з самого початку тренуйтеся під метроном: один удар – один рух руки. Спробуйте базовий бій (V – рух вниз, А -вгору, — – пауза):

бій: V-A-V-A-V-A-V-A- (і далі по колу)

рахунок: 1 і 2 та 3 і 4 і

Змінюючи послідовність рухів, ви можете зробити бій цікавішим і музичнішим:

бій V  V-A-A-V-A-V- (і далі по колу)

рахунок 1 і 2 та 3 і 4 і

Звучить крутіше, ніж базовий, правда?

Вивчіть першу пісню

Чотирьох акордів, які ви вже знаєте, досить, щоб розучити «Зірку на ім’я Сонце» групи «Кіно». Послухайте, як її грають гітаристи на YouTube, і спробуйте самі. Починайте дуже повільно…

Починайте грати повільно, особливу увагу приділяйте чистоті звуку і рівному ритму. Як тільки ваші пальці навчаться вчасно і правильно займати позиції на струнах, поступово збільшуйте швидкість. Якщо хочете вивчити інші пісні, то акорди, аплікатури і слова шукайте на тематичних сайтах.

Виберіть свій шлях

Перший крок ви вже зробили. Щоб розвиватися далі, у вас є два варіанти: продовжувати вчитися самостійно або знайти викладача. Хоча б перший час потрібен наставник: він буде стежити, щоб ви все правильно робили, і поправляти, якщо щось піде не так. Нюансів багато: посадка, постановка рук, почуття ритму і так далі. Приватні репетитори беруть від 200 гривень на годину, а ціна місяця гітарних курсів починається від 2400 гривень. Або ж можна скористуватися онлайн уроками на гітарі, що обійдуться у приблизно від 1200 грн за 90 днів. Щоб вибрати школу або викладача, сходіть на кілька пробних занять і виберіть кращий для себе варіант. Якщо ви все-таки впевнені, що впораєтеся самі, дивіться безкоштовні відеоуроки, качайте мобільний додаток-тренажер Yousician і займайтеся кожен будній день мінімум по годині і по 2-3 години у вихідні.

Виступайте вже!

Через кілька місяців наполегливих занять вам захочеться відчути, як це – грати для людей. Всі музиканти кажуть, що найбільший кайф саме в цьому. Якщо ви записалися на курси, вашим першим виступом стане звітний концерт (в більшості шкіл вони проходять регулярно). Але і без цього можливостей зіграти перед аудиторією – маса. Виступите для друзів на пікніку або дачі. Або виберіть теплий день і пограйте в улюбленому парку. А якщо відчуваєте, що готові до цього випробування, тримайте шлях на «вільні мікрофони» – зустрічі для початківців музикантів і поетів, де можна безкоштовно виступити перед публікою.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як швидко створити свій сайт?Як швидко створити свій сайт?

Для того, щоб процес створення сайту пройшов успішно і ви залишилися задоволені результатом, важливо чітко розуміти що таке розробка сайту і всі деталі цього процесу. Успішний проект – це результат

Як підготувати майбутнього першокласника до школиЯк підготувати майбутнього першокласника до школи

До того моменту, як ваша дитина вперше переступить поріг школи, залишається декілька місяців. За цей час вам належить зробити важливий крок – від дитячого садка до майже дорослому житті. І