Правила дій при пожежі в школі

Повідомлення про пожежу

В першу чергу при виявленні пожежі необхідно повідомити про це педагогічним працівникам, службі охорони, будь-якому дорослому в школі. Викликати пожежну охорону по міському телефону 101 або мобільному телефону за номером 112. Перед дзвінком необхідно заспокоїться. Вам обов’язково дадуть відповідь і уважно вислухають.

Почувши відповідь диспетчера: «Пожежна охорона», необхідно повідомити такі відомості:

  • адресу пожежі, номер школи;
  • наявність і характер небезпеки життю та здоров’ю людей, особливо школярам;
  • місце виникнення (на якому поверсі виникла пожежа, в якому приміщенні тощо);
  • що горить або характер НС, іншого події;
  • відомості про пожежу, які можуть вплинути на успішне виконання завдання по її гасінню;
  • назвати прізвище, ім’я, по батькові (у тому числі свій номер телефону).

Не поспішайте вимкнути телефон. Будьте готові відповісти на поставлені черговим диспетчером додаткові питання. Опитування заявника диспетчер закінчує фразою: «Пожежні машини виїхали – зустрічайте!», Після чого ви можете закінчити розмову. По можливості організуйте зустріч підрозділів пожежної охорони і надайте допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі.

Оголошення про евакуацію

Не треба кричати «Пожежа». Відомі випадки, коли крик «Пожежа» викликав паніку з людськими жертвами, хоча ніякої загрози для життя людей не було. Способів оголошення про евакуацію може бути кілька: оповіщення голосом, подачею тривоги за допомогою ручних або електричних дзвінків, при обладнанні будівлі гучномовного системою оповіщення включенням трансляції по всій будівлі заздалегідь підготовленого тексту.

Проведення евакуації

Кожен викладач і учень повинні бути готові до дій в екстремальній ситуації. В першу чергу необхідно провести евакуацію людей зі школи.

Адміністрація школи заздалегідь розробляє план евакуації людей на випадок пожежі, вивчає його з персоналом школи і періодично відпрацьовує дії з дітьми. При виникненні пожежі в школі необхідно по команді вчителя побудуватися в колону по двоє. Евакуацію здійснювати за заздалегідь визначеними шляхами під керівництвом класних керівників або педагогів, які проводять заняття в класі. При цьому вчителю необхідно взяти з собою навчальний журнал для перевірки наявності учнів. Замикаючими ставлять найбільш фізично підготовлених хлопчиків. Рухатися швидким кроком, але не бігти. При знаходженні диму на шляхах евакуації необхідно прикрити органи дихання хусткою й пересуватися зігнувшись.

Основними шляхами евакуації є сходові клітини та стаціонарні пожежні драбини. Іноді для виведення дітей із задимлених приміщень в безпечне місце використовують незадимлені приміщення, розташовані в протилежній частині будівлі, з подальшим їх виведенням з будівлі. Старшокласники можуть надати допомогу педагогам в евакуації дітей початкової школи (допомогти одягтися, відвести в тепле приміщення тощо).

Збір евакуйованих дітей здійснюється в заздалегідь визначеному місці. Зазвичай це шкільний двір. Після виходу на свіже повітря з шкіл не розбігайтеся. Згрупуйтеся по класах. Вас перевірять по журналам і в разі відсутності будь-кого з учнів повідомлять про це співробітникам пожежної охорони і організують пошук. Школярів розміщують, особливо в зимовий період, в найближчих теплих приміщеннях, які повинні бути передбачені заздалегідь.

Коли можливості виходу немає

Якщо основні шляхи евакуації відрізані вогнем або димом, а ви перебуваєте в верхніх поверхах будівлі школи, не панікуйте. Не намагайтеся проскочити. Зайдіть в клас або в інше будь-яке приміщення з вікнами, де немає диму. Необхідно подбати про ізоляцію приміщення, в якому ви перебуваєте, від проникнення в нього диму і вогню. Закрийте двері й законопатьте всі щілини в дверях та вентиляційну решітку ганчірками. Ганчірки краще спочатку змочити. В якості тканини можна використовувати фіранки з вікон, деталі одягу.

Вікна не відчиняйте. Це може посилити тягу і приплив диму. Якщо в приміщення потрапив дим, відкрийте вікно і ляжте на підлогу. Приблизно в 15-ти сантиметрах від підлоги є простір з чистим повітрям. Дихати краще через мокру тканину або закривши органи дихання одягом.

Найголовніше – не панікувати. Вас обов’язково врятують. Норматив часу прибуття пожежних підрозділів в містах становить не більше 10 хвилин (у населених пунктах за межами міста – 20 хвилин). Пожежні після прибуття на пожежу в першу чергу виявляють відрізаних вогнем і димом людей і спрямовують усі сили та засоби на їх порятунок.

При приїзді пожежників необхідно відкрити вікно й покликати на допомогу голосом та помахами рук. З палаючих і відрізаних димом приміщень пожежні рятують учнів через вікна по ручних пожежних драбин, рятувальних рукавах, за допомогою рятувальних мотузок. Можуть застосовуватися пневматичні рятувальні пристрої і натяжні полотна.

Гасіння пожежі підручними засобами

Ліквідувати горіння можна спробувати самостійно за допомогою подачі води від пожежного крана або первинних засобів пожежогасіння. Самостійне гасіння пожежі виправдано тільки в тому випадку, якщо не представляє загрози для життя і здоров’я людини – вогнище загоряння (полум’я) видно і до нього можна безпечно підійти на довжину вогнегасної струменя, тобто на початковому етапі горіння. В іншому випадку необхідно вжити заходів до ізоляції палаючого приміщення від надходження в нього свіжого повітря (необхідно закрити всі вікна і двері), відключити електроенергію і негайно покинути приміщення. Зниження кисню в повітрі до 17% призводить до припинення горіння.

Не намагайтеся гасити пожежу в задимленому приміщенні навіть малої щільності. Це може привести до отруєння оксидом вуглецю (чадним газом)! Вміст всього 0,1-0,5% оксиду вуглецю в повітрі призводить до втрати свідомості і миттєвої смерті.

Для запобігання пожежі та нещасних випадків персоналу рекомендовано навчання з охорони праці, електробезпеки та пожежної безпеки.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як підготуватися до ЗНО: 10 способів, які точно працюютьЯк підготуватися до ЗНО: 10 способів, які точно працюють

З кожним місяцем все ближче здача ЗНО. Іспити – це просто етап життя, через який треба пройти, хочеш ти цього чи ні. Ти можеш всю дорогу від осені до весни

За скільки часу можна вивчити англійську мову?За скільки часу можна вивчити англійську мову?

Тривалість вивчення мови залежить від декількох факторів: – Який рівень володіння мовою ви хочете? – Якими знаннями англійської мови ви володієте на даний момент? – Як багато часу ви витрачаєте