Плюси і мінуси освіти за кордоном

Хороша освіта – важливий, часто навіть вирішальний етап майбутнього життя для більшості молодих людей, які мріють про запаморочливу кар’єру, хороший заробіток, професійну та особистісну реалізацію.

Ні для кого не секрет, що з кожним роком перспектива отримання українського диплома все менше нас радує – не дуже хороша матеріально-технічна база (обладнання та лабораторій для практики і проведення досліджень не вистачає, бібліотеки часто пропонують давно застарілі підручники), навчання не завжди високого якості, а отримані скоринки котируються не скрізь.

На цьому тлі за останні 10-15 років все більше стає популярним навчання за кордоном серед українських студентів! Наскільки виправдана така тенденція, ми спробуємо розібратися, розглянувши недоліки і переваги навчання за кордоном.

НЕДОЛІКИ

Вартість навчання

Часто, навчання і життя за кордоном – це досить дорого в порівнянні з витратами на вітчизняну освіту. Але, це питання вирішуємо – підробіток (віза «дозволяє» 20 годин на тиждень виділяти для роботи на кампусі, асистентом на кафедрі та ін.); стипендія, частково покриває вартість навчання; оплачуване стажування тощо.

Відстань і адаптація

Перший час багатьом непросто прийти в себе після приїзду в чужу країну – інша культура, інші правила, відсутність друзів і рідних, інша система освіти зі строгими вимогами, мовний бар’єр – все це спочатку ввергає в шок, але потім настає ейфорія, гордість за свою самостійність і жага пригод.

Тяганина з документами

Щоб все пройшло гладко із зарахуванням, необхідно ретельно підготувати пакет документів. Пам’ятайте, адже Вас ніхто там не знає, ніколи з Вами не спілкувався, і оцінити Ваші таланти, знання і прагнення зможуть тільки по тим паперовим доказам, які Ви надасте Приймальної Комісії. До того ж, необхідно приділити достатньо уваги питанню отримання візи, оскільки зарахування до вищого навчального закладу ще не гарантує Вашого від’їзду на навчання.

ПЕРЕВАГИ

Престижність і перспективи

Зарубіжний диплом надає серйозну вагу Вашому резюме і відкриває широкі перспективи для влаштування на солідну посаду в велику компанію не тільки на Батьківщині, а й за кордоном.

Багатомовність і розширення кругозору

Досвід навчання і життя за кордоном безцінний як мінімум з трьох причин: з огляду на інтернаціональність студентської спільноти, по закінченню навчання Ви гарантовано заговорите мінімум двома іноземними мовами; ознайомитеся з різними культурами і, по-третє, зможете помандрувати і подружитися з людьми з різних країн, які в майбутньому можуть залишитися не просто друзями по навчанню, а й стати діловими партнерами.

Перспектива залишитися в країні навчання

Канада і Австралія ведуть відкриту імміграційну політику. Тут працюють програми матеріальної допомоги мігрантам-іноземцям. У деяких країнах Європи, з огляду на демографічну кризу, на сьогоднішній день теж реально можна залишитися на ПМЖ поле закінчення навчання.

Реальне навчання і його практична спрямованість

Здобуваючи освіту за кордоном, доводиться дійсно вчитися – прикладати багато зусиль, багато всього освоювати самостійно, забути про поблажки.

Зарубіжні вузи надають всі необхідні для навчання ресурси – і новітні лабораторії, і прекрасні сучасні бібліотеки, і обов’язкові стажування в серйозних компаніях, і викладачів-практиків з великим практичним досвідом за плечима – все це при Вашому бажанні і дисципліни дозволить Вам придбати не тільки глибокі знання , але і реальні професійні навички, лідерські особистісні якості, які так необхідні при подальшому влаштуванні на роботу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як правильно та грамотно перекладати англійські текстиЯк правильно та грамотно перекладати англійські тексти

Питання правильності перекладу хвилює як початківців учнів, так і досвідчених людей, які вивчили мову. Деякі викладачі англійської схиляються до думки, що вивчення мови без translation може бути набагато ефективнішим.