Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Як підготувати майбутнього першокласника до школи

Як підготувати майбутнього першокласника до школи

До того моменту, як ваша дитина вперше переступить поріг школи, залишається декілька місяців. За цей час вам належить зробити важливий крок – від дитячого садка до майже дорослому житті. І дуже важливо зробити це грамотно, щоб заздалегідь не відбити у дитини бажання вчитися.

Настрій

Потрібно періодично підкреслювати, що вчитися в школі – це дуже важливо. Саме важливо, а не важко, – акцентує на важливих речах увагу.

Говоріть, дитині, що вона стає самостійною, але цього не потрібно боятися. Розкажіть про свій досвід, згадайте, яким першокласником були ви самі.

Успіхи

Повторюйте їй, що з усіма труднощами можна справитися, і ніхто її на одинці  з ними кидати не буде. Приводьте підбадьорюючі приклади: «Дивись, яка в тебе до цього паличка крива виходила, а зараз як рівно ти її пишеш!» Потрібно показати дитині, що вона робить успіхи, якщо намагається. Не давайте дитині приводу думати, що вона недостатньо розумний.

Допомога

Якщо у дитини щось не виходить, не лайте, а спокійно розберіться, чому саме виникають труднощі. Але в той же час вчіть дитину самостійності. Допомагайте в тому випадку, якщо вона сама вас про це попросить. І не поспішайте все відразу ж робити за майбутнього першокласника.

Режим дня

До шкільного режиму дня дитини потрібно готувати заздалегідь. По-перше, не потрібно різко відходити від режиму, який був в дитячому саду. По-друге, привчайте дитину до того, що в школі всі роблять в строго обмежений проміжок часу. Цьому легко навчити. При виконанні будь-якого завдання заводите будильник. Після 15 – 20 хвилин лунає дзвінок, після цього повинна бути зміна діяльності.

Заняття та ігри

Не робіть акцент на серйозних уроках. Проводьте їх в ігровій формі, якщо є така можливість. Наприклад, попросіть дитину відрахувати десять картоплин, коли ви готуєте на кухні. Попросіть відібрати коренеплоди однакового розміру і форми. Не пригнічує дитину смутними заняттями, це призводить до втоми, і на користь вони явно не підуть.

Свобода вибору

Придбання канцелярських товарів, спортивної форми – це теж важлива частина підготовки до школи. Не робіть це самі. Надавайте право вибору своєї дитини. Нехай він вибере зошити та ручки, які йому подобаються, а не вам. Якщо зовсім не згодні з вибором свого чада, то постарайтеся пояснити, що зошит, наприклад, з черепами, буде недоречним в школі. Але не придушуйте його бажання своєю волею.

Дивіться також на значки першокласника на перший дзвінок.

Вибираємо «правильний» рюкзак

  1. Ранець повинен розміщуватися не вище лінії плечей і не нижче талії.
  2. Ручка у портфеля повинна бути з прогумованої або пластиковою деталлю, завдяки якій її буде зручно тримати в руці. Тканинна ручка без такої прокладки буде упиватися в шкіру і натирати долоню.
  3. Жорстка ортопедична спинка, яка б щільно прилягала до спини.
  4. Матеріал вініл або нейлон. Вони міцні, як шкіра, але помітно легші.
  5. Зручні відділення та кишені.
  6. Наявні світловідбиваючі елементи.
  7. Вага ранця з наповненням (книгами, зошитами) повинна бути не більше 10% від ваги дитини.
  8. Широкі ремінці (близько 6-8 сантиметрів), довжину яких можна регулювати.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

10 способів підвищити продуктивність навчання10 способів підвищити продуктивність навчання

Зараз потрібно весь час оновлювати свої знання, адже світ змінюється так швидко. У такій ситуації важливо навчитися вчитися: запам’ятовувати інформацію швидко і надовго і витрачати на це якомога менше зусиль.

Як самостійно написати реферат?Як самостійно написати реферат?

Замовити дипломний проект, як і звернутися за допомогою для написання реферату – це крайні заходи в разі відсутності часу або можливостей для самостійної роботи. Але якщо у студента достатньо днів