7 причин вчити фізику в школі

«Фізика нам в школі не знадобиться», – впевнені чимало школярів. Вони міркують так:

«Фізиками ми бути все одно не збираємося. Навіщо забивати голову заплутаними формулами і законами? Яке нам діло до відкриттів Архімеда, Ейнштейна або Ньютона?»

Що ж, спробуємо прояснити важливість вивчення даної дисципліни й наведемо головні причини взяти в руки підручник з фізики.

Щоб розуміти устрій світу

Фізика – наука про природу та про властивості навколишнього світу. Хочемо знати, чому гримить грім, ставки замерзають раніше річок або блискавка б’є знизу вгору – вчимо багатогранну фізику. Вона з наукової точки зору пояснює «картину світу».

Щоб розуміти, що з нами відбувається

Ми спимо, рухаємося, розмовляємо, плаваємо – здійснюємо дії або знаходимося в стані спокою знову ж завдяки певним фізичним законам. Чому ми не падаємо, коли земля з колосальною швидкістю обертається навколо своєї осі та Сонця, або чому нас не травмує сильний тиск повітря. На ці питання знову відповідає фізика.

Щоб піклуватися про власну безпеку

Завдяки улюбленої науці Ньютона та Паскаля, ми розуміємо, що небезпечно торкатися до оголених проводів або купатися в грозу. До речі, ідею про вплив фізики на безпеку людства активно підтримує сучасний кінематограф. У черговому псевдонауковому блокбастері популярно розповідається, які знання допомагають нам вижити в екстремальній ситуації.

Щоб вирішувати побутові питання

Які лампочки краще купити в магазині? Чи не небезпечна їжа, розігріта в мікрохвильовій печі? Як швидше зварити картоплю? На ці та багато інших життєві питання знову відповідає фізика. Її дослідження пояснюють, що в побуті краще користуватися енергозберігаючими лампами, що їжа в якісній мікрохвильовці абсолютно нешкідлива, а картопля швидко приготується, якщо при варінні додати в каструлю трохи вершкового масла.

Щоб розвивати логіку

Також фізика дисциплінує мозок та вчить мислити логічно. Хочемо навчитися міркувати, «прокладати містки» – вчимо ампери, джоулі, паскалі, оскільки фізика – наука незмінна. Вона не терпить компромісів, чітко пояснює будь-які події та явища та допомагає краще опанувати інші академічні науки, перш за все, біологію, хімію, і, звичайно, математику.

Щоб користуватися сучасними технологіями

Неймовірні відкриття людства, такі як і споруда нового колайдера або орбітального телескопа, ставлять складні інженерні завдання найвищого рівня. Їх рішення розвивають передові технології, результатами яких ми, гуманітарії, з радістю користуємося. Наш спосіб життя немислимий без сучасних автомобілів, багатоядерних процесорів, соціальних мереж, в основі яких завжди лежать прості фізичні явища зі шкільного курсу.

Щоб бути цікавим співрозмовником

Оточення з повагою подивляться на людину, яка не робить круглі очі при згадці про нейтронних зірок або про відкриття бозона Хіггса. Звичайно, не обов’язково завжди «мудрувати», вдаватися в наукові «нетрі», але підняти свій авторитет в суспільстві за допомогою широти пізнань в області фізики, в тому числі, іноді можна. Багатьох людей поважають саме за знання.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Як поєднувати навчання і роботу?Як поєднувати навчання і роботу?

Студентство можна назвати одним з найбільш суперечливих етапів у житті кожної людини. З одного боку – це період повної свободи, нових знайомств і відкриттів. З іншого – час невизначеності, вічної

Продукти для покращення зоруПродукти для покращення зору

При порушеннях функціонування зорової системи, а також з метою профілактичних заходів для недопущення зниження зору рекомендується використовувати в своєму раціоні продукти харчування з переважанням помаранчевого чи зеленого забарвлення.