Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Як підготуватися до ЗНО самостійно

Як підготуватися до ЗНО самостійно

Перша з порад із підготовки до ЗНО може здатися очевидною: ходіть в школу, відповідайте на уроках, завжди робіть домашнє завдання.

Деякі старшокласники закидають уроки, повністю зосереджуючись на тестах. Пам’ятайте, що шкільна навчання – найважливіша частина вашої підготовки. Зрештою, зовнішнє незалежне оцінювання – це перевірка того, чим ви займаєтеся вже одинадцятий рік. В ідеалі, якщо ви добре вчилися з тих предметів, які треба буде здавати, то навіть не доведеться робити нічого особливого, щоб підготуватися до випускного іспиту.

Якщо ж ви знаєте, що вчилися не дуже старанно, багато пропускали або не робити домашні завдання, для підготовки до ЗНО доведеться докласти додаткових зусиль. Чи реально підготуватися до ЗНО за рік? Так. 9-10 місяців – достатній термін, щоб надолужити, якщо і не весь упущений матеріал, то хоча б більшу його частину. При бажанні це можна зробити і за два тижні – зрозуміло, з обмеженням в кількості засвоєного матеріалу. Але якщо правильно спланувати роботу, втрати можна звести до мінімуму.

З чого починається підготовка до іспиту

Швидше за все, ви вже уявляєте собі, наскільки добре знаєте свій предмет, проте важливо розуміти, що саме будуть питати на іспиті. Уважно перегляньте програму предмета: можливо, там є теми, які ви ще не проходили на уроках, або твори, які ви не встигли прочитати, якщо ви готуєтеся до ЗНО з літератури. Такі речі доведеться вивчати з нуля. Тепер сядьте й не поспішаючи спробуйте вирішити який-небудь демонстраційний варіант ЗНО з вашого предмету. Ви самі відчуєте, які питання вам даються легко, а над якими потрібно попрацювати, навіть якщо ці теми ви вже проходили. Можливо, ви не дуже добре засвоїли їх, і тоді дещо доведеться повторити.

Випишіть теми, які потрібно вивчити. Розташуйте їх у порядку від найпростіших до найскладніших: так ви швидше увійдете в робочий ритм й більше встигнете. Тепер ви уявляєте собі обсяг майбутньої роботи й можете скласти план підготовки до ЗНО.

Виділіть певні дні та години на підготовку – чим ширші прогалини, тим більшу кількість разів в тиждень доведеться вчитися. Намагайтеся не переносити і не скорочувати заняття. Хороший спосіб нейтралізувати спокусу прогуляти – роздати свій розклад сім’ї та друзям, щоб вони знали, за якими днями ви зайняті, і при необхідності могли б вас проконтролювати. Залиште невеликий запас часу на випадок хвороби або невідкладних справ. У перші кілька тижнів або місяців розділяйте типи завдань – наприклад, готуйтеся до есе і до тестів з української мови в різні дні. Чергуйте години, коли ви вивчаєте нову тему, і час для повторення.

Що знадобиться

Вам знадобляться підручники, посібники ЗНО та інші матеріали для підготовки. Не завантажуйте перший-ліпший посібник – він може виявитися застарілим або просто не найкращим. Не читайте багато джерел одночасно, щоб не потонути в різних формулюваннях. Порадьтеся зі своїми вчителями, зі знайомими студентами, вони допоможуть вам вибрати один-два підручника, за якими готуватися простіше і зручніше. Слідкуйте за новинами, пов’язаними з ЗНО, щоб не пропустити яку-небудь зміну або нововведення. Тепер у вас є план роботи і матеріали, за якими можна підготуватися до ЗНО за рік.

Як працювати з тестами ЗНО

Деякі педагоги вважають, що підготовка до ЗНО повинна полягати в регулярній роботі з тестами. Вважається, що школяреві потрібно звикнути до цього формату перевірки знань. У написанні пробників є сенс, але тільки при складанні плану, щоб оцінити свій рівень, і на фінальному етапі підготовки. Коли ви відчуваєте, що вивчили все, що потрібно, з’ясуйте, скільки часу у вас йде на виконання тих чи інших завдань у тесті. Так ви зможете продумати свою поведінку на іспиті, зрозуміти, на які питання відповідати в першу чергу, а які можуть почекати. Пам’ятайте, що завдання приносять різну кількість балів.

Тести не повинні займати весь час вашої підготовки. Ваша мета – розібратися в предметі, який треба буде здавати. У різних дисциплін є свої особливості, які варто врахувати при підготовці.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Чим так корисне катання на велосипеді?Чим так корисне катання на велосипеді?

У сучасному світі величезна кількість людей багато часу проводять за комп’ютерами і ноутбуками. І чим далі розвиваються технології, тим більше часу витрачається на сидячий спосіб життя.

Навіщо нам потрібно подорожувати: 5 причинНавіщо нам потрібно подорожувати: 5 причин

Більшість з нас живе за сценарієм «дім-робота-дім», відволікаючись від буденних проблем лише на вихідних, хоча і ці два рятівних дня часто бувають завантажені справами. Ми постійно тримаємо в голові різноманітної

Правила дій при пожежі в школіПравила дій при пожежі в школі

Повідомлення про пожежу В першу чергу при виявленні пожежі необхідно повідомити про це педагогічним працівникам, службі охорони, будь-якому дорослому в школі. Викликати пожежну охорону по міському телефону 101 або мобільному