Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні 6 причин продовжити навчання в магістратурі

6 причин продовжити навчання в магістратурі

Ще десять років тому ми всі виходили з вузів фахівцями. Але в 2005 році Україна приєдналася до Болонського процесу – і вищу освіту “поділили” на бакалаврат і магістратуру.

Багато хто до цих пір не розуміє, для чого потрібна дворівнева система: вишкою начебто можна вважати і бакалаврат, а в магістратурі потрібно провести ще два роки. Але чим глибше вкорінюється система, тим очевидніше: магістратура дає чимало бонусів. Ми зібрали шість основних причин, чому варто продовжувати навчання.

Причина № 1. Щоб освоїти нові дисципліни, яких ще кілька років тому не було

У дев’яностих і нульових до освіти пред’являли зовсім інші вимоги: важливо було знайти «перевірену» спеціальність, а потім і роботу – одну, і щоб до пенсії. Зараз пріоритети людей, та й сам ринок праці змінилися – нові області для роботи з’являються щороку. Випускники-2020 року, наприклад, назвали головним фактором при виборі місця роботи можливості для зростання та розвитку.

І якщо бакалаврат залишається, як правило, традиційним, то програми магістратури більше відповідають запитам ринку. У багатьох вузах з’являються нові спеціальності, яких зовсім недавно не було, – сайнс-арт, світловий дизайн, наукова комунікація, інфохімія, урбаністика, біоінформатика та системна біологія. Фахівці з сайнс-арт, наприклад, експериментують не тільки з мистецтвом, а й з наукою і технологіями: чого варто Едуардо Кац і його флуоресцентний кролик і Стеларк та його вживлення під шкіру біополімерного вуха (це щоб оточуючі могли чути те саме, що чує він).

Причина № 2. Щоб змінити спеціальність (або трохи її скорегувати)

В Україні як і раніше прийнято вступати до університету відразу після школи – але небагато випускників в 16-17 років уявляють, чим хотіли б займатися. В Україні не розвинена практика gap year – річної перерви між школою і вузом, який дозволяє більш усвідомлено і докладно підійти до вибору майбутньої професії (армія не береться до уваги).

Крім того, може виявитися, що уявлення про обрану професію розходяться з реальним станом справ. Згідно з дослідженням 2017 року, тільки 52% студентів хотіли працювати за фахом (а дійсно працювали і зовсім 33%). Раніше способів вирішити цю проблему було три: кинути один вуз і перепоступіть в інший; довчитися заради диплома, а потім отримати другу вищу; влаштуватися на роботу і паралельно намагатися змінити спеціалізацію за допомогою короткострокових курсів. Всі три шляхи забирали багато часу (і часто – грошей).

Магістратура може стати вирішенням цієї проблеми. Вона дозволяє отримати більш глибоке освіту, дає відстрочку від армії, а також, як правило, дозволяє поєднувати навчання з роботою: заняття найчастіше зміщені на вечірні години або носять модульний формат (інформація викладається у вигляді блоків, які потрібно освоїти за певний період часу – без прив’язки до конкретного розкладу). Можна одночасно вчитися та рости в рамках своєї компанії – а заодно налагодити зв’язки в професійному середовищі, вони не дадуть загубитися на ринку праці.

Причина № 3. Щоб йти вгору по кар’єрних сходах

Є професії, в яких принципово важливий диплом, – освіту людини повинна відповідати займаній посаді. Сюди відносяться багато технічних професії, фінансова сфера, медицина та галузі науки. Крім того, великі (а тим більше міжнародні) компанії ранжируют здобувачів ще до співбесіди: магістр з більш вузькою спеціалізацією та науковим досвідом може здатися більш цікавим кандидатом, ніж бакалавр.

Реальні навички та напрацювання – теж великий плюс при працевлаштуванні: освоїти їх допоможуть, наприклад, досліди в лабораторії, дослідження в складі професійних команд. Такий досвід можна отримати в магістратурі, але її важливо правильно вибрати.

Як вибрати магістратуру?

  • По-перше, величезним плюсом стане можливість включитися в життя професійної спільноти. Добре, якщо магістратура має на увазі конференції по вашому профілю, участь в форумах, можливість розширити портфоліо, а не тільки отримати диплом.
  • По-друге, потрібно звернути увагу на викладацький склад – освіту, компетенції, досвід роботи в зарубіжних вузах.
  • По-третє, непогано, якщо у ВНЗ є домовленості з роботодавцями та, як наслідок, можливість проходити виробничу практику в великих компаніях.

Причина № 4. Щоб навчитися новому – чого ще не вчили, коли ви були студентом

У магістратуру часто надходять дорослі люди – ті, хто випустився з вузу не рік і не два тому. За цей час багато що змінилося. Теоретично заповнити прогалини в професійних знаннях можна було б і на короткострокових профільних курсах, але магістратура виграє за обсягом знань. Не кажучи вже про те, що курси комерційні, а в магістратурі можна вчитися безкоштовно: навіть якщо ви платили за навчання на бакалавраті, можливість вступити до магістратури на бюджет зберігається.

Продовжувати навчання можна не тільки для того, щоб заповнювати прогалини, а й просто щоб освоювати актуальні компетенції. Експерти виділяють тренд на lifelong education – безперервна освіта, коли людина постійно розвивається і освоює нові навички (в тому числі міждисциплінарні), які дозволяють підтримувати професійну форму і залишатися затребуваним на ринку.

Причина № 5. Щоб прокласти собі шлях в науці

Якщо є бажання робити наукову кар’єру, краще вибрати вуз, який має статус національного дослідницького університету. І програму – таку, яка дозволяє відразу почати свій шлях у науці. Наприклад, з першого семестру проводити досліди в лабораторії.

Крім того, магістратура стане в нагоді всім, хто планує продовжувати свою кар’єру в вузі як викладач, а також тим, хто планує вступати до аспірантури – зробити це відразу після бакалаврату не вийде.

Причина № 6. Щоб струсити своє життя і отримати зовсім новий досвід

Вступити до престижного вузу, а тим більше переїхати до великого міста вдається не всім абітурієнтам: багатьох банально не відпускають батьки. Магістратура може стати другим шансом, тим більше що практика зміни вузу вітається в академічних колах. Можна вибрати більш статусний навчальний заклад (або просто найбільш близький до бажаного профілю), так і в цілому отримати абсолютно новий досвід на новому місці. А ще в магістратуру можна вступити за цільовим набором – щоб заздалегідь вирішити питання з працевлаштуванням.

Крім того, магістратура – це шанс повчитися за кордоном. За статистикою, 6% випускників вузів мріють знайти роботу за кордоном. Це можливість поринути в іншу культуру і стати частиною міжнародної команди фахівців. Почати можна зі стажування, навчання по обміну: такий досвід може як стати першою цеглиною в побудові кар’єри в іншій країні, так і підвищити цінність фахівця на батьківщині.

Щоб Ваше закінчення магістратури стало справжнім святом, пропонуємо переглянути тут мантії на прокат для випускного.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

5 порад, як зробити дизайн презентації кращим5 порад, як зробити дизайн презентації кращим

На питання, що краще: робити презентацію за шаблоном або самостійно «з нуля», немає однозначної відповіді. Презентації повинні викликати інтерес, емоції, захоплювати глядачів. Вбудовані макети в PowerPoint настільки побиті, настільки надокучили,

Як навчити дитину англійської, якщо вона не хоче?Як навчити дитину англійської, якщо вона не хоче?

Питання про те, чи вчити дитину англійської, давно вже не обговорюється: звичайно, вчити! Найчастіше обговорюється інше: в якій школі, з якого віку, з яким викладачем. І зовсім рідко запитують батьки,

Плюси та мінуси електронних підручниківПлюси та мінуси електронних підручників

Ми живемо в прогресуючому 21 столітті, в якому інформаційна революція відкрила нову еру – еру комп’ютерів, електронних гаджетів, смартфонів, інтернету. Світ стрімко змінюється на наших очах. Ще вчора ми стояли