Онлайн навчання українською Корисні поради в навчанні Як підготуватися до ЗНО: 10 способів, які точно працюють

Як підготуватися до ЗНО: 10 способів, які точно працюють

З кожним місяцем все ближче здача ЗНО. Іспити – це просто етап життя, через який треба пройти, хочеш ти цього чи ні. Ти можеш всю дорогу від осені до весни страждати, а можеш зробити підготовку максимально легкою, приємною і цікавою. Як? Читай в нашому матеріалі.

Готуватися заздалегідь

Банально, але факт: чим раніше ти почнеш підготовку до іспитів, тим більше у тебе буде часу. При цьому важливі не додаткові зайві дні, а знання того, що вони у тебе є і ти можеш ними розпоряджатися – це знижує рівень тривожності.

Використовувати кілька джерел

Готуйся в школі, з репетитором, готуйся по додатках і відео-лекцій на YouTube, готуйся за довідниками і за підручниками. Єдина вимога до джерел – сучасність і відповідність критеріям нинішнього року: повір, навіть два роки тому завдання були зовсім іншими. Ось література для ЗНО 2021 з історії України, англійської мови, біологіїї, географії, математики, української мови та літератури, фізики та хімії.

Зробити підготовку ритмічною

Щоб організм не панікував, необхідно зробити підготовку настільки ритмічною, наскільки це можливо. А це значить – зробити собі чіткий та суворий розклад. Перш за все встанови годинник відбою та пробудження, потім – конкретні години підготовки, конкретні дні для кожного предмета. Так, рік доведеться жити в цих рамках, але воно того варте.

Відпрацювати завдання до автоматизму, особливо складні

ЗНО перевіряє не так знання, як уміння міркувати в стресових ситуаціях. Чим більш передбачувані будуть для тебе тести, тим менше ти будеш переживати на іспиті.

Готуватися з друзями

По-перше, разом веселіше. По-друге, ви можете допомогти один одному в найпроблемніших моментах.

Поговорити з тими, хто вже здав

В основному ти черпаєш інформацію про майбутню здачу від викладачів, максимум – від блогерів. Це непоганий спосіб підготувати себе до неминучого, але не забувай, що ЗНО здають щороку тисячі учнів – напевно знайдеться хтось, чий досвід буде тобі корисним. Зв’яжися з людьми зі своєї школи, які здавали іспити в минулому році: їм буде приємно поділитися досвідом, а ти зрозумієш, які є слабкі місця в підготовці.

Нагороджувати себе

Іспити – це важливий етап в побудові майбутнього освіти і кар’єри, але вони не повинні бути одним довгим стражданням. Не повіриш, але ми дуже схожі на песиків: чим більше ти себе нагороджувати і «дресируєш» на хороші речі, тим охочіше будеш робити їх знову і знову. Тому не соромся «перехвалити» себе й роби собі приємне кожен раз, коли ти закінчуєш підготовку.

Не забувати про тіло

Ще одна банальщина, але без неї нікуди. Обов’язково стеж за тим, щоб у тебе дотримувалися 3 заповіді гарного самопочуття – сон, рух, їжа. Стеж, щоб все було в нормі. Зрештою, іспити можна здати завжди, а ось нервові клітини відновлюються дуже довго.

Вивчати не тільки необхідне, але і цікаве

Розуміємо, що в суєті і підготовці складно займатися хобі, не те що шукати додаткові цікаві теми. Проте доведено, що ми краще запам’ятовуємо факти, з якими у нас є емоційний зв’язок. Іншими словами – ти легше запам’ятаєш те, що тобі подобається. Тому якщо ти готуєшся до ЗНО з історії, наприклад, вивчай не тільки нудні дати, але і забавні плітки з життя російських монархів. Готуєшся до фізики? Подивися «Теорію великого вибуху» і знайди в серії всі терміни, які ти розумієш.

Тренувати уважність

Чому талановиті та здібні учні часом не здають ЗНО? Не тому що не знають, а тому що хвилюються. Тривога «змушує» їх робити дурні помилки: написати власне ім’я неправильно, поставити не там хрестик, переплутати чистовик з чернеткою. Тому важливо прокачувати не тільки знання, а й концентрацію, уважність і точність. У цьому тобі допоможуть медитація, йога і техніки усвідомленості.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

Навіщо нам потрібно подорожувати: 5 причинНавіщо нам потрібно подорожувати: 5 причин

Більшість з нас живе за сценарієм «дім-робота-дім», відволікаючись від буденних проблем лише на вихідних, хоча і ці два рятівних дня часто бувають завантажені справами. Ми постійно тримаємо в голові різноманітної

6 причин продовжити навчання в магістратурі6 причин продовжити навчання в магістратурі

Ще десять років тому ми всі виходили з вузів фахівцями. Але в 2005 році Україна приєдналася до Болонського процесу – і вищу освіту “поділили” на бакалаврат і магістратуру.